Julkkikset

Miki Liukkonen lataa suorat sanat mielenterveyspalveluiden ristiriitaisuudesta

Julkaistu

-

Instagram / @mikiliukkonen

Kirjailija Miki Liukkonen on kärsinyt masennuksesta ja hankkiutui taannoin terapiaan masennusta hoitamaan. Hän koki kuitenkin pian mielenkiintoisen yllätyksen, kun hän sai terapiasta potkut.

Terapeutti oli sanonut Mikin olevan ”liian sairas” autettavaksi.

”Olin juuri silloin saanut ”potkut” erinomaiselta terapeutilta, sillä hänen mukaansa olin yksinkertaisesti aivan liian masentunut jotta hän voisi minua auttaa. Kysyin että ”pitääkö minun siis olla terve että voin taas käydä täällä?” Mihin terapeutti: ”Jotensakin niin..”,” Miki kertoo.

””No mitä minä nyt sitten teen? Menen tuonne ulos ja vain saatana – olen?” En muista miten dialogi jatkui, mutta pointti tuli varmaan selväksi,” hän jatkaa.

Mikin ystäväkin oli vastaavassa tilanteessa, jossa katkaisuhoitoon pyrkinyt ystävä käännytettiin ovelta.

”Samoihin aikoihin vakavasta alkoholiongelmasta kärsivä ystäväni valitteli kun ei päässyt katkolle, koska oli promilleja vielä veressä ja niinpä hän päätti vain jatkaa juomista kunnes päätyi sairaalaan,” Miki kertoo.

”Raivostuin tämän kaiken typeryydestä niin että edelleen otsalohkoa (lobus frontalis) kivistää, kun mietin kaikkia niitä jotka tarvitsevat apua, mutta jotka eivät pelkästään voimiensa vähäisyydestä tai vain vointinsa ekstremiteettiydestä johtuen kykene hakeutumaan mt-avun piiriin ja jos hakeutuvat (mikä on aivan oma prosessinsa), heitetään pihalle koska on ”liian sairas” tai ”liian huonossa kunnossa”.”

Miki sanoo, ettei kaikesta edes halua tai voi puhua läheisille, minkä takia MT-palveluiden toimiminen on tärkeää.

”Kaikesta ei myöskään voi, kehtaa, halua puhua läheisilleen – syitä on monia, ja jos joku vielä kerrankin kehottaa kokeilemaan ” hengitysharjoituksia” saatan räjähtää. Helvettiin niiden hengitystenne kanssa!” hän kiehahtaa.

Hän tuo samalla esille hoitajien huonon palkan.

”Näin kyyniseksi loppukaneetiksi voisi kai sanoa, että jos haluatte terapiaan, niin kannattaa voida suht hyvin (niin kuin menisi lääkäriin ja sanoisi ettei ”minua mikään vaivaa, tulin vain katselemaan tätä huonetta”), ja jos halajaa katkolle niin ei kannata juoda – silloin pääsee katkomaan ei-mitään.”

Jos upotus ei näy, sen voi katsoa täältä.

Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments
Exit mobile version