Pidetään yhteyttä

Julkkikset

Erika Helin kuvailee surullisesti, kuinka seksuaalinen häirintä tapahtuu

Erika Helin kuvailee surullisesti, kuinka seksuaalinen häirintä tapahtuu
Instagram / @erika.helin

Somevaikuttaja Erika Helin oli hiljattain otsikoissa, kun hän paljasti Aku Hirviniemen lähetelleen hänelle häiriköiviä viestejä.

Erika on sittemmin puhunut kipakasti seksuaalisesta häirinnästä kovaäänisemmin kuin aikaisemmin. Muutama päivä sitten hän kirjoitti somessa pitkän kirjoituksen seksuaaliseen häirintään liittyen.

Hän mainitsee, että etenkin alle 35-vuotiaat ja vähemmistöön kuuluvat naiset ovat seksuaalisen häirinnän kohteena.

”Sen yleisimpiä muotoja ovat koskettelu ja kourinta, huutelu ja vislaaminen, epäasialliset kommentit sekä vitsit. Häirintää koetaan eniten julkisissa ulkotiloissa kuten kaduilla, puistossa, baarissa… Myös työpaikat ovat riskialttiita paikkoja,” Erika kirjoittaa.

Erika on myös kokenut seksuaalista häirintää lapsesta saakka.

”Omaan elämääni seksuaalinen häirintä on ”kuulunut” ihan lapsesta saakka. Todennäköisesti se on alkanut jo ennen kuin olen itse ollut riittävän kehittynyt sitä tunnistamaan. Tyypillistä onkin, ettei nuori tunnista häirintää tai osaa vetää rajoja. Yleinen reaktio yhä näin aikuisenakin on kiusaantuminen ja tilanteeseen reagoiminen voi olla haastavaa tai jopa vaarallista,” hän jatkaa.

Seuraavaksi Erika kertoo surullisesti, miten seksuaalinen häirintä yleensä tapahtuu ja millaisia asioita hän joutuu kokemaan.

”Viimeksi eilen mulle tuntematon mies kuvaili, kuinka hän kuvittelee mua alasti edessään silläkin hetkellä. Ei naurattanut, mutta hänen mielestä mun totisuus oli huvittavaa ja söpöä. Hän jatkoi jankkaamista kunnes itse poistuin paikalta,” hän kertoo.

”Muistan ne lukemattomat kerrat, kun hameen alta on kouraistu tanssilattialla. Kaikki ne kerrat, kun olen valehdellut seksuaalisesta suuntautumisestani, koska ”en ole kiinnostunut sinusta” ei riittänyt. Naisena sä kasvat sellaisiin toimintatapoihin, joilla yrität minimoida häirintää, ja samalla olla pahoittamatta häiritsijän mieltä,” hän jatkaa.

Monet naiset osaavat samaistua Erikan tarinaan. Erika kertookin, että UN Womenin ja Eeva Median tekemän kyselytutkimuksen mukaan 9/10 Suomessa asuvasta naisesta on kokenut seksuaalista häirintää.

”Me ei siis todellakaan aina voida sanoa suoraan, vaan joudutaan keksimään valheita tilanteesta pois pääsemiseksi, koska loukattu häiritsijä on meille ihan oikea uhka. Me joudutaan valehtelemaan, että ollaan poikaystävän kanssa liikkeellä, antamaan keksittyjä yhteystietoja, lupautumaan tapaamisiin joita ei koskaan tule.”

”Me kuljetaan kaduilla kuulokkeet päässä ilman musiikkia, avaimet puristettuna nyrkin sisälle. Mietitään valmiiksi pakoreittejä, istutaan taksissa takapenkille, esitetään soittavamme jollekin joka kotona muka odottaa. Ollaan jatkuvassa valmiustilassa juoksemaan henkemme edestä,” Erika lisää.

”Ei kenenkään elämän pitäisi olla tällaista. Häirintä ei lopu uhrien, vaan häiritsijöiden käytöstä muuttamalla.”

Jos upotus ei näy, sen voi katsoa täältä.

Mainos
Jätä kommentti
Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos