Pidetään yhteyttä

Viihde

Finlandia-palkittu kirjailija Jukka Viikilä joutui avosydänleikkaukseen

Jukka Viikilä joutui avosydänleikkaukseen
AOP

Finlandia-palkittu kirjailija Jukka Viikilä, 48, kuuli yllättäen, että hänellä on rakenteellinen sydämen läppävika. Sydämen läppä oli vuotanut jo pidempään ja sydämen pumppaamiskyky oli merkittävästi heikentynyt, mutta oireet olivat pysyneet kokonaan poissa.

Viikilä oli keväällä 2018 kaverinsa kanssa Tavastialla keikalla, minkä jälkeen kotiin Töölön kävellessä olo tuntui yhtäkkiä raskaalta. Ensin Viikilä piti tapahtunutta vain väsymyksenä – olihan hänen kuntonsa muuten melko normaali.

Tapahtuma sai hänet kuitenkin varaamaan ajan terveystarkastukseen, joissa hän ei normaalisti kovin pienellä kynnyksellä käy, sillä hän oli aloittamassa merkittävää työrupeamaa ja halusi varmistaa ennen töiden alkua että kaikki on kunnossa.

Terveydenhoitajan tekemä sydänfilmi paljasti eteisvärinän

Tarkastuksessa otettu sydänfilmi paljasti eteisvärinän ja laboratorion työntekijä ei sydänfilmin nähtyään meinannut päästää Viikilää edes kävelemään ennen tarkempia tutkimuksia.

Viikilän sydänlääkäriveli teki heti seuraavana päivänä veljelleen ultraäänitutkimuksen ja huomasi että sydämen läppä käyttäytyy erikoisesti ja se on korjattava välittömästi. Tilanne oli hoidettavissa, mutta se vaati nopeaa leikkausta.

Lopullinen diagnoosi oli läppävuoto, mikä oirehtii usein eteisvärinänä. Viikilän suvussa oli myös ollut vastaavia oireita.

Vaativan leikkauksen jälkeen muut työt jäivät

Marraskuussa 2018 Viikilälle tehtiin avosydänleikkaus, joka on toimenpiteenä melkoisen rankan kuuloinen: potilaan rintalasta leikataan auki, sydän pysäytetään, korjataan virheet ja lopuksi neulotaan umpeen.

Leikkauksessa läppä vaihdettiin uuteen. Jos sydän ei olisi uuden läpän kanssa jaksanut pumpata kunnolla, olisi tilanne vaatinut jopa sydämensiirtoa tai apupumppua. Viikilän onneksi niin pitkälle ei tarvinnut mennä.

Leikkaukseen jouduttuaan Viikilä päätti jättää muut työt ja keskittyä kirjoittamaan kunnianhimoisen kirjan. Tammikuussa 2019 alkoi päivittäinen kirjoitusprojekti, joka kesti aina vuoden 2021 toukokuuhun asti.

Taivaallinen vastaanotto -kirja ilmestyi elokuussa ja on ehdolla voittamaan vuoden 2021 kaunokirjallisuuden Finlandia-pakinnon.

Mainos
Jätä kommentti
Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos