Pidetään yhteyttä

Yrityslaina – edullisimmat ja nopeimmat yrityslainat vertailussa (jopa 8M eur)

Yrityslaina suuruus olla ilman vakuuksia jopa 250 000 euroa, mutta lainaa voi hakea myös pienempiin hankintoihin. Nykyään yrityslainan hakeminen onnistuu kätevästi netissä, eikä pankille tarvitse yleensä toimittaa tilinpäätöstä tai muitakaan dokumentteja.

Parhaimmillaan yrityslainan voi saada vuorokaudessa lainahakemuksen jättämisestä. Toki suurissa summissa hakemuksen käsittelyssä voi mennä aikaa – mutta alle 20 000 euron lainat voidaan maksaa jopa parissa tunnissa! Ei reaalivakuuksia tai omarahoitusta.

 • Yrityslaina voi olla ilman vakuuksia 1 000–250 000 euroa.
 • Laina-aika on yleensä 1–36 kuukautta.
 • Keskimääräinen korkoprosentti on 3,80 %.
 • Lainaa voi hakea ilman sitoumuksia netissä – lainapäätöksen saa parhaassa tapauksessa alle tunnissa.
Lainamäärä
500 - 250 000 €
Vakuudellinen laina
Jopa 5 miljoonaa euroa
Laina-aika
1 - 36 kk
Vastausaika
Saman päivän aikana
Lainaa ilman vakuuksia jopa 250 000 euroon asti
Isompaa lainaa vakuuksilla
Kilpailuta useita yrityslainoja kerralla

Lainatarjousten laina-aika voi olla 1-48 kuukautta. Esimerkki: Kun lainasumma on 10 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 12 kuukautta ja avausmaksu 0 €, kuukausierä on 865,27 €, takaisinmaksettava summa 10383,24 € ja todellinen vuosikorko 7,23 %.

Lainamäärä
1000 - 200 000 €
Kuukausikulu
alk. 1,75 %/kk
Vastausaika
1 tunti
Ei piilokuluja
Kiinteä kuukausimaksu
Voit maksaa lainan takaisin aiemmin ilman lisäkuluja

Esimerkki 10 000 €:n laina, maksuaika 6kk: Yrittäjä maksaa pääomaa takaisin yhtä suurissa erissä, tässä esimerkissä siis 6 kertaa 1 667 € sekä kuukausikulun 199 € (yrityskohtainen).

Mikäli hän maksaa lainansa pois jo 3 kk:ssa, lainan kokonaishinnaksi muodostuu tällöin 3 x 199 € eli 597 €.

Lainamäärä
3000€ - 100 000€
Laina-aika
3 - 18 kk
Kuukausikulu
Tasaerä
Vastausaika
Saman päivän aikana
Ei piilokuluja
Takaisinmaksu tasaerissä
Lainahakemus lähetetty ennen klo 16 - lainapäätös annetaan samana päivänä

Lainasummat 3 000–100 000€. Takaisinmaksuaika 3-18kk. Takaisinmaksu kuukausittain tasaerissä. Yhden yksityishenkilön omavelkainen takaus, mikäli lainasumma enintään 20 000€. Kahden yksityishenkilön omavelkainen takaus, mikäli lainasumma on yli 20 000€. Kiinteä toimituspalkkio sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut.

Lainamäärä
5000 - 1 000 000 €
Laina-aika
1 - 84 kk
Korko
alk. 3 %
Vastausaika
1-2 arkipäivää
Kulutusluotto ilman vakuuksia
Saat lainapäätöksen heti
Kilpailuta yli 25 rahoituslaitosta

Esimerkki: Lainasumma 41 500,00€. Laina-aika 9kk. Maksuerä 4 893,79€/kk. Välityspalkkio 3,0%. Tilinhoitopalkkio (sisältyy maksuerään) 33,20€/kk.

Lainamäärä
5000 - 2 000 000 €
Laina-aika
1 - 60 kk
Korko
Yrityskohtainen
Vastausaika
Heti
Auttaa pienyrityksiä rahoitustarpeissa
Joustava takaisinmaksu
Myös ilman reaalivakuuksia

Lainaa voi hakea: Yrityksesi on ollut toiminnassa yli 6 kuukautta. Yrityksesi vuosittainen liikevaihto on yli 40 000 €. Kaikki yrityksen omistajat asuvat Suomessa. Yrityksellä on suomalainen pankkitili.Yrityksen fyysinen osoite on Suomessa.

Yrityslaina – mitä se tarkoittaa?

Yrityslaina on yrityksen nimiin haettava laina, vakuuksilla tai ilman vakuuksia. Yrityslainaa ei saa sekoittaa normaaliin kulutusluottoon, joka myönnetään yrittäjälle. Nämä ovat kaksi eria asiaa ja laina myönnetään eri ehdoin.

Yrityslainaa varten tulee olla Suomessa rekisteröity yritys. Yritysmuoto voi olla osakeyhtiö (Oy), kommandiittiyhtiö (Ky) tai esimerkiksi toiminimi (TMI). Yrittäjä vastaa lainasta usein henkilötakauksen kautta, mutta velka on y-tunnuksen alla.

Yrityslaina myönnetään yritystoiminnan käynnistämiseen, toiminnan pyörittämiseen tai toiminnan kasvattamiseen. Puhtaasti “yleiseen kulutukseen” lainaa ei saa, mikä on mahdollista yksityishenkilöille kulutusluoton muodossa.

Yrityslainat

Yrityslainat pähkinänkuoressa:

 • Yrityslaina voi olla vakuudellinen tai ilman vakuuksia.
 • Laina tulee y-tunnuksen alle.
 • Yrityslainaa ei saa sotkea lainaan, joka myönnetään yrittäjälle.
 • Yrityslainaa voi hakea yhtiömuodosta tai liikevaihdosta riippumatta.
 • Lainasummat ovat yleensä 1 000–250 000 euron välissä (ilman vakuuksia).

Mihin käyttötarkoitukseen yrityslainaa voi hakea?

Yrityslainaa voi periaatteessa hakea mihin tahansa käyttötarkoitukseen, kunhan lainaraha käytetään yritykseen. Loma-asunnon ostaminen yritysrahoituksella tuskin onnistuu, mutta uuden toimitilan tai varaston ostaminen on toinen asia.

Pääasiallisesti lainarahalla halutaan laajentaa yritystoimintaa tavalla tai toisella, joka tuo loppupeleissä yritykselle enemmän rahaa kuin mitä lainaa otetaan.

Esimerkiksi suuret mainoskampanjat voivat helposti maksaa yli 100 000 euroa. Televisio- ja radiomainokset sekä vaikuttajamarkkinointi eivät ole ilmaisia. Lainarahalla voidaan siis saada merkittävästi lisää näkyvyyttä, joka pitkässä juoksussa edistää myyntiä.

Yrityslainan yleisimmät käyttötarkoitukset:

1 Investoinnin ja hankinnat
2 Varaston täyttäminen
3 Työvoiman palkkaaminen
4 Käyttöpääomaa
5 Iso markkinointikampanja
6 Nykyisten tilojen laajentaminen

Kuka voi saada yrityslainaa?

Yrityslainoja myönnetään kaikille yritysmuodoille, aina toiminimestä osakeyhtiöön. Lainaa voi hakea pk- ja mikroyritykset sekä oikeasti massiiviset miljoonafirmat. Yrityksen taloudellinen tilanne sekä liiketoiminnan koko vaikuttavat suoraan myönnettävän lainan määrään.

Kaupparekisteriin merkittyjen yhtiöiden “ratingin” näkee Suomen Asiakastieto Oy:stä. Sitä kautta voi selvittää yrityksen riskiluokituksen, toimialan riskin, vastuuhenkilöiden luottotiedot, maksuhäiriömerkinnät ja niin edelleen. Yritykselle luodaan ns. RL-luokitus.

Jos RL-luokitus on liian korkea, ei yrityslainaa todennäköisesti myönnetä. Se antaa viitteitä huonosta maksuhistoriasta tai korkeasta luottotappion riskistä. Joillakin toimialoilla, kuten rakennusalalla riskitaso on yleensä muita korkeampi harmaan talouden takia.

Kuka voi saada yrityslainaa

Yrityslainan yleisimmät kriteerit:

 • Yritys pitää toimipaikkaa Suomessa ja yrityksellä on y-tunnus.
 • Hyvä maksuhistoria.
 • Yritys on ollut toiminnassa riittävän pitkään (tässä pankkien välillä eroja).
 • Takaajalla tulee olla puhtaat luottotiedot.
 • Vastuuhenkilöllä ei saa olla epäsuotuisia yritysyhteyksiä.
 • Haettava yrityslaina on sopivassa suhteessa yrityksen liiketoimintaan.

Paljonko voi saada yrityslainaa?

Yleisenä nyrkkisääntönä pidetään, että vakuudetonta yrityslainaa myönnetään 1,5 x yrityksen kuukausittainen liikevaihto. Jos liikevaihto on esimerkiksi 10 000 euroa, olisi lainan määrä 15 000 euroa ilman vakuuksia.

Kuten voimme huomata, myös pienet yrityslainat onnistuvat. Ykköstonnienkin laina voi olla joissakin tapauksissa todella tärkeä osa yrityksen toimintaa.

Mikäli yritys tahkoaa joka kuukausi 1 miljoonan euron liikevaihtoa, voi esimerkiksi Capital Boxin kautta saada jopa 1,5 miljoonaa euroa vakuudetonta yrityslainaa. Muistakaa, että jokainen hakemus käsitellään aina tapauskohtaisesti.

Uutisankan yhteistyökumppaneiden kautta voi saada yrityslainaa:

 • Sortter: 500–250 000 € / 5 miljoonaa euroa vakuuksilla
 • Zmarta: 1 000–1 500 000 € / 8 miljoonaa euroa vakuuksilla
 • Qred: 1 000–200 000 €
 • Yritysluotto.fi: 3 000 €–100 000 €
 • Alisa Pankki: 5 000 €–1 000 000 €
 • CapitalBox: 5 000 €–2 000 000 €

Yrityslaina ilman vakuuksia vs. vakuudellinen yrityslaina

Vakuudellista yrityslainaa voidaan myöntää helposti yli 100 000 euroa. Osa pankeista vaatii yrittäjän henkilökohtaisen takauksen, mutta joskus vakuuksia ei vaadita lainkaan. Mitä parempi yrityksen taloudellinen tilanne on, sitä enemmän lainaa voi saada.

Pääsääntöisesti yli 250 000 euron yrityslainoihin vaaditaan vakuuksia. Vakuus voi olla toimitilat, kalusto tai yrittäjän henkilökohtainen omaisuus (esim. kiinteistö).

Kuten kaikki lainat, myös yrityslaina kannattaa kilpailuttaa. Netissä lainahakemuksen täyttää parissa minuutissa. Usein liitteitä ei tarvitse edes toimittaa – pankki tarkistaa yrityksen taloudellisen tilanteen ja riskiluokituksen Suomen Asiakastieto Oy:n kautta.

Vakuudellinen vai vakuudeton yrityslaina

Pikalaina yrityksen äkilliseen rahoitustarpeeseen

Yrityksen rahoitus voi onnistua vain parissa tunnissa. Etenkin alle 20 000 euron lainat voidaan maksaa todella nopeasti. Jos yrityksen taustatiedot on kunnossa, pikalainan saamiselle ei pitäisi olla estettä.

Miljoonalainoja ei voi saada pikana, se on selvä asia. Yrityksen luotollinen tili voi tosin olla vaihtoehto äkilliseen rahantarpeeseen.

Pikalaina on kuitenkin helpompi toteuttaa yksityishenkilölle. Mikäli tarvitset nopeasti vaikkapa 2 000 euroa, voi henkilökohtainen laina olla nopeampi ja helpompi prosessi. Voimme myös suositella joustoluottoa yrityksen nimiin.

Kuluttajaluotossa paljon etuja verrattuna tavalliseen yrityslainaan

Yrittäjänä ei ole pakko hakea yrityslainaa. Vaihtoehtona on aina hakea kulutusluottoa omiin nimiin, ei y-tunnuksen alle. Lainarahat voi kuitenkin käyttää yritystoimintaan.

Muutama hyvä syy ottaa kuluttajaluotto yrittäjänä:

1 Lainaa saa nopeasti ilman turhaa byrokratiaa

Yrityslainan saaminen voi vaatia ison kasan dokumentteja aina tilinpäätöksiä myöten. Kulutusluotossa tarkistetaan vain yrittäjän tulot ja luottotiedot. Prosessi on yleensä merkittävästi kevyempi, mikä takaa lainarahat nopeasti pankkitilille.

2 Yrityksen perustaminen pienellä pääomalla

Normaalissa yrityslainassa voidaan vaatia reaaliomaisuutta tai henkilötakauksia. Kulutusluotoissa ei vaadita näistä kumpaakaan. Esimerkiksi 70 000 euron vakuudeton laina voi irrota vain hyvillä tuloilla ja moitteettomalla maksuhistorialla, jos laina otetaan henkilökohtaisena.

3 Kulutusluoton voi käyttää haluamallaan tavalla

Kuluttajaluoton voi käyttää mihin tahansa lailliseen käyttötarkoitukseen. Lainarahalla voi ostaa vaikka yritykselle auton, maksaa toimitilojen vuokrat tai osan rahasta voi käyttää omiin menoihin. Yrityslainassa voidaan vaatia joku tietty investointi (esim. työkone).

4 Hyvä luottoluokitus yritykselle

Kulutusluoton voi käyttää yrityksen alkupääomaksi, mikä näyttää ulkopuolisille hyvältä. Kun lainan maksaa takaisin moitteettomasti, luo se yrittäjälle hyvän luottoluokituksen. Jos omistajalla on hyvä maksuhistoria, nostaa se myös yrityksen luottoluokitusta.

Kuluttajaluotto yrityslainana kääntää riskit henkilökohtaiseksi

Kulutusluotto ei tietenkään ole riskitön. Jos otat osakeyhtiölle yrityslainan, on vastuu yrityksellä, ei yrittäjällä henkilökohtaisesti. Kulutusluotossa vastuu lainan poismaksusta on aina henkilökohtainen.

Miten riskejä voi pienentää? Helpoin tapa on ottaa lainaa vain sen verran, mitä pystyy maksamaan takaisin kohtuuajassa.

Yrittäjän tulee myös pitää huolta taloudestaan. Kuukausittainen säästäminen ja yrityksen toiminnan kasvattaminen ovat tärkeitä asioita. Kulutusluoton käyttäminen resurssien kasvattamiseen voi tuoda moninkerroin rahaa omaan suuntaan.

Huomioi kulutusluotoissa ainakin nämä:

 • Jos lainan takaisinmaksussa tulee ongelmia, yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa mahdollisista seuraamuksista.Pahimmillaan luottotiedot voivat mennä.
 • Kulutusluotot ovat maksimissaan 70 000 euroa ilman vakuuksia. Yrityslainan voi saada ilman reaalivakuuksia jopa 1,5 miljoonaan euroon saakka.
 • Yksityishenkilöiden lainoissa on yleensä suuremmat korot. Nimelliskorko on aina 20 % asti, kun yrityslainoissa korko on usein alle 5 %:ssa.

Erilaiset yrityslainat – kertalaina vs. luotollinen tili vs. luottokortti

Yrityslainoja on montaa sorttia, kuten lainoja ylipäätänsäkin. Tyypillisesti yritysluotto on kuitenkin kertalaina, joka maksetaan kokonaisuudessaan. Yrityksille voidaan kuitenkin myöntää myös luotollisia tilejä sekä luottokortteja. Katsotaan näitä tarkemmin seuraavaksi.

1 Kertalaina

Yrityslaina on pääsääntöisesti kertalaina. Yritys siis hakee lainaa esimerkiksi 100 000 euroa ja lainarahat maksetaan kokonaisuudessaan yrityksen tilille. Laina tulee maksaa takaisin pääsääntöisesti 12–36 kuukaudessa. Korko juoksee koko laina-ajan.

 • Kertalaina on 1 000–250 000 euroa.
 • Laina-aika on yleensä 12–36 kuukauden välissä.
 • Lainan korko on keskimäärin 3–5 %:n välimaastossa.
 • Laina myönnetään ilman reaalivakuuksia.
 • Yrittäjältä vaaditaan kuitenkin henkilötakaus.
2 Luotollinen yritystili (tililimiitti)

Luotollinen yritystili voi olla hyvä valinta, jos yrityksellä tulee usein tarvetta nopealle rahoitukselle. Luottoa voi nostaa koska tahansa ilman erillistä lainahakemusta. Esimerkiksi asiakkaan maksuvaikeudet eivät näin vaikuta koko yrityksen toimintaan.

 • Luotollinen yritystili on yleensä 10 000–50 000 euron limiitillä.
 • Korkoa maksetaan vain käytetystä luotosta.
 • Luottoa voi nostaa vapaasti – ei erillistä lainahakemusta.
 • Luotolliseen yritystiliin voidaan vaatia reaalivakuus, henkilötakaus tai Finnveran takaus.
3 Luottokortti yritykselle

Luottokortti yritykselle toimii samalla periaatteella kuin luotollinen tili. Luottokortti kulkee kuitenkin aina yrittäjän mukana. Ostolaskut voi maksaa jälkikäteen, mikä helpottaa yrittäjän toimintaa – käteismaksuja tai käteiskassaa ei tarvitse käyttää hankintoihin.

 • Yritysluottokortti myönnetään usein 10 000 euron luottorajalla.
 • Nimelliskorko on 10 %:n molemmin puolin.
 • Korotonta ja kulutonta maksuaikaa voi olla jopa 40–60 päivää.
 • Luottokortti kulkee aina yrittäjän mukana, joten nopean rahoituksen tarve ratkeaa helposti.

Paras yrityslaina löytyy vain vertailemalla

Yrityslainojen vertaileminen kannattaa aina. Se onnistuu joko a) hakemalla lainaa useista yrityspankeista tai b) käyttämällä lainanvälittäjää. Näistä jälkimmäinen on huomattavasti nopeampi vaihtoehto.

Voit myös hakea suoraan lainaa yksittäisistä pankeista. Yrityslainoja myöntää muun muassa Qred ja Alisa Pankki (entinen Fellow Finance).

Suosittelemme kuitenkin aina vertailemaan vähintään 2–3 pankkia. Sillä voidaan varmistaa alhaisin korko ja parhaat lainaehdot. Voi myös olla, että pankki X ei myönnä lainaa, mutta pankit Y ja Z myöntävät. Se selviää vain vertailemalla!

Näin voit vertailla yrityslainoja helposti:

1 Siirry Uutisankan kautta esimerkiksi Sortterin, Zmartan, tai Yritysluotto.fi:n sivustolle klikkaamalla “Hae lainaa”.
2 Täytä haettava lainasumma ja laina-aika.
3 Syötä perustiedot: omat henkilötiedot, viimeaikainen liikevaihto (yleensä 6 kk), lainan käyttötarkoitus, y-tunnus, jne.
4 Laita rasti ruutuun mahdollisen vakuuden osalta.
5 Lähetä lainahakemus.
6 Saat tarjouksia useista pankeista jopa saman päivän aikana.
7 Voit vapaasti valita parhaan yrityslainan tai voit hylätä jokaisen tarjouksen.

Yrityslainan hakeminen on helppoa

Yrityslainan hakeminen on helppoa, koska sen voi tehdä nykyään netissä. Hakeminen ei yleensä vaadi siinä hetkessä edes yrityksen papereita.

Sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä, haetko yrityslainaa pankista vai lainanvälittäjän kautta. Prosessi on aina yhtä simppeli!

Näin haet yrityslainaa vuonna 2024:

1 Siirry Qredin tai jonkun muun luotonantajan kotisivuille.
2 Syötä haettava lainasumma (aina miljooniin euroihin asti).
3 Täytä omat tiedot ja yrityksen perustiedot.
4 Lainahakemus käsitellään yleensä vuorokauden sisällä.
5 Hyväksy lainatarjous.
6 Pankki voi pyytää dokumentteja, kuten tilinpäätöstä parilta edellisvuodelta.
7 Toimita dokumentit.
8 Laina maksetaan yrityksen tilille.

Mitä tietoja tarvitaan yrityslainan käsittelyssä?

Yrityksestä tarvitaan yleensä perustiedot, kuten liikevaihto, ikä, luottoluokitus sekä tieto lainan käyttötarkoituksesta. Suurissa lainoissa vaaditaan dokumentteja. Pienissä yrityslainoissa niitä ei välttämättä tarvita.

Alustava luottopäätös voidaan antaa ilman edellä mainittuja tietoja. Lainaa ei kuitenkaan makseta ilman tietojen osoittamista toteen.

Mitä tietoja tarvitaan yrityslainan käsittelyssä?

Yleensä nämä tiedot tarvitaan yrityksestä:

 • Kuluvan tilikauden kirjanpito.
 • Edellinen tilinpäätös (joskus 2–3 edellisvuotta).
 • Tarkempi kuvaus yrityksen toiminnasta ja/tai liiketoimintasuunnitelma.
 • Kaupparekisteriote.
 • Tiedot vakuuksista, jos sellaisia on.

Yrityksen lainaturva, kiinteä korko ja korkoputki tuovat suojaa yritysluotolle

Yrityksen tilanne voi aina muuttua, kuin myös globaali taloustilanne. Täten yrityslainan turvaaminen on itselle vain palvelus – se onnistuu muun muassa lainaturvalla tai kiinteällä korolla.

Lähes jokainen pankki tarjoaa jonkinlaisen lainaturvan. Sillä pyritään auttamaan yrittäjää, jos eteen tulee esimerkiksi terveydellisiä haasteita. Lainaturvalla maksetaan myös lainat pois mahdollisessa menehtymisessä.

Jos korkojen nousu pelottaa, niin korkoputki tai kiinteä korko ovat oikea valinta. Silloin yrittäjä tietää etukäteen, paljonko korkokustannukset tulevat olemaan.

Yrityslainan korko – lainaa voi saada kiinteällä kuukausimaksulla ilman korkoa

Yrityslainan korko vaihtelee aina yrityksen ja lainahakemuksen mukaan. Suomen Pankin mukaan vuoden 2022 joulukuussa keskimääräinen korko oli 3,80 %.

Suurissa yli miljoonan euron yrityslainoissa korko oli keskimäärin 3,54 %. Alle 250 000 euron yrityslainoissa keskikorko oli vastaavasti 5,12 %. Korot ovat toki nousseet tuosta ajasta, ja eniten korot ovat nousseet keskisuurissa yrityslainoissa.

On toki hyvä huomioida, että yrityslainoissa voi olla pyöreä 0 %:n korko. Silloin lainasta peritään kiinteä n. 1,50–2,50 %:n kulu kuukausittain.

Yrityslainan korot

Yrityslainan korot lyhykäisyydessään:

 • Joulukuussa 2022 yrityslainojen keskikorko oli 3,80 %.
 • Alle 250 000 euron yrityslainoissa korot olivat keskimäärin 5,12 %.
 • Yrityslainan korko voi olla 0 %, jolloin lainasta peritään kiinteä kuukausimaksu, esimerkiksi 1,75 %.

Yrityslaina Finnvera-takauksella

Finnvera myöntää takauksia, lainoja, vientitakuita sekä pääomasijoituksia. Suomen valtion omistama rahoitusyhtiö takaa yrityslainasta yleensä 50–80 %, mikä helpottaa lainan saamista. Esimerkiksi Alisa Pankki tekee yhteistyötä Finnveran kanssa.

Finnveran takaama laina soveltuu muun muassa investointeihin ja yrityskauppoihin. Takaus on suunnattu suomalaisille pk-yrityksille.
Minimisumma takaukselle on 10 000 euroa. Finnvera-takauksen hinta määräytyy aina tapauskohtaisesti. Takauksen voi hakea suoraan pankin avustuksella, eli se sulautuu hyvin osaksi lainanhakuprosessia – ylimääräistä työtä ei juurikaan aiheudu.

Yrityslainan takaisinmaksu: Miten maksusuunnitelma kannattaa suunnitella?

Yrityslaina kannattaa maksaa takaisin niin nopeasti, kuin mahdollista. Se säästää paljon korkokustannuksissa. Alla olevissa esimerkeissä pari vuotta pidempi laina-aika toi lisää maksettavaa noin 4 000 euroa (vain korkoja!).

Yleensä lainaneuvottelussa voidaan sopia joustava maksusuunnitelma. Myös bullet-lainat ovat varsin yleisiä yritysmaailmassa. Eli laina maksetaan kerralla pois esimerkiksi 6 tai 12 kuukauden päästä.

Pari esimerkkiä yrityslainoista eri laina-ajoilla:

Yrityslaina 1Yrityslaina 2
Lainasumma100 000 €100 000 €
Laina-aika12 kuukautta36 kuukautta
Korko3,80 %3,80 %
Avausmaksu--
Tilinhoitomaksu10 €/kk5 €/kk
Kuukausierä8 505,86 €/kk2 943,51 €/kk
Tod. vuosikorko4,09 %3,98 %
Lainan kustannus102 190,26 €106 146,36 €

Yrityslaina uudelle yritykselle – voiko tuore yrittäjä saada lainaa?

Uudet yritykset voivat hakea yrityslainaa samalla tavalla, kuin voimassa olevat yritykset. Toki lainahakemuksen käsittelyssä kestää normaalia pidempään. Jos y-tunnusta ei vielä ole, tuleva yrittäjä voi hakea lainaa henkilötunnuksen alla. Yrityslainan kilpailutus on usein järkevää, jotta voi säästää lainakustannuksissa ja nopeuttaa yrityslainan saamista yrityksen käyttöön.

Uusilla yrityksillä lainan myöntäminen ei perustu historiaan vaan tulevaisuuteen. Riskejä siis arvioidaan tarkkaan ennen lainan myöntämistä. Yrittäjän historia kuitenkin selvitetään tarkkaan esimerkiksi luottotietojen sekä entisen yritysten kautta.

Jos yrittäjällä ei ole merkittävää omaisuutta, myönnetään uudelle yritykselle pääasiassa lainaa maksimissaan 50 000 euroa. Jos varallisuutta ja vakuuksia on paljon, voivat summat olla merkittävästi suurempia – jos pankki ei näe luottotappionriskiä kovinkaan suurena.

Suunnittele aluksi kuinka paljon yrityslainaa tarvitset yrityksen perustamiseen

Yrityksen perustaminen onnistuu periaatteessa lähes nollabudjetilla. Nykyään osakeyhtiön voi perustaa netissä 240 eurolla ilman aikaisempaa 2 500 euron alkupääomaa. Yleensä yrityksen tulee kuitenkin tehdä investointeja.

Alla on esitelty erilaisia yrityksen perustamisen kustannuksia. Luonnollisesti muitakin kuluja voi aiheutua, riippuen millainen yritys on kyseessä. Yrityslaina voi edellyttää todella kattavaa rahoituslaskelmaa ja liiketoimintasuunnitelmaa.

Yrityksen perustamisen kustannuksia:

1 Työntekijöiden palkat

Mikäli kyseessä ei ole yhden henkilön firma, tulee aina huomioida palkat ja muut palkkiot. Mikäli palkkoja ei pysty maksamaan työstä, ei yritystoiminta voi jatkua kovinkaan kauaa.

2 Aloituskustannus

Yrityksen perustamisesta voi tulla kustannuksia, kuten: toimitilan vuokraus, varasto- ja logistiikkakulut, yrityksen perustamismaksu, lupahakemukset, luvat sekä oikeudelliset maksut.

3 Markkinointi

Markkinointi on todella kallista, siitä ei pääse mihinkään. Pelkästään nettisivut ja hakukoneoptimointi voi kustantaa useita tonneja. Siihen jos lisätään mainostoimiston tuottama markkinointikampanja, voi hintaa tulla kymmeniä ja kymmeniä tuhansia euroja.

4 Pohjakassa

Tutkitusti aloittavat yritykset toimivat ensimmäiset pari vuotta yleensä miinuksella. Pohjakassaa tulee olla tämän varalle. Yrityksille tulee aina kustannuksia ja reklamaatioita, jotka tulee voida hoitaa viipymättä kuntoon.

5 Tuotekehitys

Kilpailukykyisen tuotteen kehittäminen on kallista. Jos et myy omaa osaamistasi, niin rahaa tarvitaan tuotekehitykseen.

Yrityksen kasvattaminen voi edellyttää yrityslainaa

Jossakin kohtaa voi tulla vastaan tilanne, että yritystä haluaa kasvattaa. Lainaa voidaan tarvita mm. henkilöstön palkkaamiseen tai kaluston uusimiseen. Esimerkiksi uuteen traktoriin saa helposti uppoamaan 100 000 euroa – on luonnollista ottaa sitä varten lainaa.

On myös tärkeää huomioida teknologian kehitys. Jossakin kohtaa voi olla pakollista tehdä kalliitakin investointeja nykyajan vaatimusten mukaisesti. Tulevaisuudessa voi olla, että esimerkiksi taksiyritysten tulee hankkia täyssähköautot. Mene ja tiedä.

Yksi yleinen lainantarve on yrityksen laajentuminen tai fuusioituminen. Tämä tarkoittaa vaikkapa pienemmän yrityksen ostamista.

Yrityslaina toiminimelle

Yrityslainan hakeminen toiminimelle onnistuu siinä missä osakeyhtiöllekin. Lainasummat ovat vain pienempiä. Lisäksi on tärkeä huomioida, että lainarahat menee oikeasti yritykselle, eikä elinkeinonharjoittajalle.

Yleensä pankki vaatii, että toiminimi on rekisteröity Suomessa. Myös toimipaikka tulee olla Suomessa, kuin myös pankkitilin.

Riippuen pankista, on toiminimillä maksimilainat yleensä 20 000–50 000 euron välissä. Toki yksittäisiä poikkeuksiakin on. Pääsääntöisesti miljoonalainoista ei kuitenkaan puhuta, kuten osakeyhtiöissä parhaimmillaan.

Yrityslainaa toiminimelle

Lainan saamiseen vaikuttavia tekijöitä:

 • Toiminimen luottoluokitus
 • Kuukausittainen- ja vuosittainen liikevaihto
 • Elinkeinonharjoittajan maksuhäiriömerkinnät
 • Kuinka uusi yritys on kyseessä

Miksi yritys ei saa lainaa?

Lainan hakeminen ei maksa mitään. Jos joku seuraavista mainituista kohdista täyttyy, voit silti saada yrityslainaa. Hakemalla se selviää yleensä 1–2 päivässä.

Jos et kuitenkaan saa yrityslainaa, voi henkilökohtaista kulutusluottoa tai pankkilainaa vielä kokeilla. Esimerkiksi korkean riskin toimiala ei yleensä vaikuta kulutusluoton saamiseen, jos muilta osin hakija täyttää pankin asettamat kriteerit.

Tässä yleisimmät syyt, miksi yritys ei saa lainaa:

1 Jos pankki katsoo, ettei yrityksen kassavirta riitä lainan poismaksuun.
2 Puutteellinen liiketoimintasuunnitelma.
3 Yrittäjän henkilökohtainen taloudenhallinta on retuperällä.
4 Yrityksen tai yrittäjän maksuhäiriömerkinnät.
5 Yritys on juuri perustettu.
6 Lainaan halutaan vakuudet, mutta niitä ei ole tarjolla.
7 Yritys toimii korkean riskin toimialalla.

Yrityslainan edut ja hyödyt: Miksi harkita yrityslainaa rahoitusvaihtoehtona?

Yrityslainassa voi olla paljon etuja, mutta suurin valttikortti on investoinnit ilman omaa pääomaa. Velkavivulla voidaan kasvattaa yritystoimintaa – ja se voi moninkertaistaa liikevaihdon hyvinkin nopeasti.

Alla on vielä muita yrityslainan hyviä puolia:

 • Mahdollistaa yrityksen perustamisen ilman riittävää alkupääomaa
 • Yritystoiminnan kasvattaminen investoinneilla
 • Uuden yrityksen ostaminen
 • Nykyään helppo ja nopea hakemus netissä
 • Alhaiset korot
 • Varaston täydentäminen sesonkiaikaan
 • Äkillisen kuluerän hoitaminen = koko logistiikkaketju ei pysähdy
 • Yrityslainaa voi saada 0% nimelliskorolla

5 vinkkiä parempaan yrityslainaan

1 Kilpailuta yrityslainat

Ensimmäisenä kannattaa lähteä liikkeelle yrityslainojen vertailemisesta. Voit tutkia pankkien ehtoja ja tarjontaa täysin vapaasti. Jos haluat hakea lainaa heti, suosittelemme Zmartaa tai jotain muuta lainanvälittäjää.

2 Tiedosta taloudellinen tilanteesi

Pankki tarkistaa aina yrityksen liikevaihdon, maksukyvyn sekä yrittäjän taustatiedot.

3 Pidä realiteetit mielessä

Jos vuosittainen liikevaihto on 50 000 euroa, ei ole realistista tavoitella 100 000 euron vakuudetonta yrityslainaa. Noilla tuloilla olisi paljon realistisempaa hakea maksimissaan 10 000 euron lainaa.

4 Perustelut valmiiksi

Etenkin suurissa yrityslainoissa on edessä haastattelu, jossa pankki tiedustelee perusteluja yrityslainoille. Liiketoimintasuunnitelma ja/tai rahoituslaskelma voidaan myös vaatia. Jos haluat ostaa vaikkapa työkoneen, tee sen hankintaan kunnon perustelut (eli se tuottaa x-määrän rahaa vuodessa jne).

5 Lue lainaehdot

Yrityslainoissa on paljon varianssia ehtojen suhteen. Lainaa voidaan jopa myöntää 0 %:n nimelliskorolla, eikä se ole mikään maailman kahdeksas ihme. Silloin maksetaan aina samansuuruinen kuukausimaksu.

Yhteenveto

Yrityslaina on hyvä keino kasvattaa yrityksen toimintaa. Lainarahalla voidaan myös varautua äkillisiin kulueriin sekä suojata oma selusta asiakkaiden maksuvaikeuksilta. Ilman vakuuksia yrityslainaa tai yritysluottoa myönnetään jopa 250 000 euroon asti, ja keskimääräinen korko on 3–6 %:n luokkaa.

Kaikkein yleisintä on hakea yritykselle kertalaina, joka maksetaan kerralla yrityksen tilille – laina tulee maksaa takaisin 36 kuukaudessa. Muita vaihtoehtoja on hakea luotollista yritystiliä tai luottokorttia. Näillä saa joustavuutta yrityksen toimintaan.

Tämän sivun alussa on listaus pankeista ja luottolaitoksista, joiden kautta yrityslainaa voi hakea kaikki yhtiömuodot. Reaalivakuuksia ei vaadita. Lainan hakeminen ei sido ottamaan lainaa eikä se maksa mitään. Yrityslainaa voivat hakea kaikki yhtiömuodot sekä uudet yrittäjät!

Jos vasta harkitset yritystoiminnan aloittamista tai teet sitä sivutoimisesti, suosittelemme tutustumaan myös kevytyrittäjän laskutuspalveluihin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä