Pidetään yhteyttä

Treidaus opas 2024 – Näin opit treidaamaan nopeasti

Uutisankan treidaus opasSuomalaiset ovat tunnetusti ahkeria sijoittamaan, ainakin osakkeisiin ja rahastoihin. Nyt viimeisin megatrendi on kuitenkin ollut treidaus. Treidauksessa voittoa pyritään saamaan nopealla aikataululla, usein vain parin päivän tai viikon aikajänteellä.

Treidaus on erityisen suosittua osakkeissa, kryptovaluutoissa, indekseissä, öljyssä sekä perinteisessä valuutassa.

Mitä treidaus oikein tarkoittaa? Kuka voi aloittaa treidaamisen? Millaisia treidaamisen eri muotoja on olemassa? Esimerkiksi näihin kysymyksiin kerromme pian vastauksen, joten lukaise alla oleva artikkeli kokonaan lävitse!

Ensimmäisenä olemme listanneet alapuolella parhaat palvelut treidaamiseen ja pitkäaikaiseen sijoittamiseen suomalaisille.

Minimitalletus
50$
Alhaiset välityspalkkiot (alk. 0€)
Laaja valikoima sijoituskohteita
Nopea rekisteröityminen
Seuraa ammattilaisia CopyTrader palvelun avulla

*74% piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa.

Minitalletus
0€
Paras pitkän tähtäimen sijoituksiin
Pohjoismainen palvelu
Säästö- ja arvo-osuustilit

Voiko kuka tahansa alkaa treidaajaksi?

Takavuosina treidaaminen tehtiin aina oman välittäjän kautta, jonka kanssa operoitiin pääasiassa puhelimitse. Tyypillinen treidaaja miellettiin pukumieheksi, joka ajoi päivän päätteeksi kotiin uudenkarhealla Mercedes-Benzillä.

Nykyään tilanne on kuitenkin toinen, eli kuka tahansa voi aloittaa treidaamisen. Alkuun pääsee vain 100 euron sijoituksella – joten suurin osa lukijoista voi talouden puolesta varmasti aloittaa treidaamisen.

Sinun tulee vain avata tili johonkin treidaus-palveluun. Kerromme parhaat vaihtoehdot myöhemmin tässä artikkelissa. Sen jälkeen valitse itselle sopiva treidaus-tyyli, ja ala harjoittelemaan nopeaa kaupankäyntiä alussa maltillisesti.

Treidauksen aloittaminen

Miten treidaus ja perinteinen sijoittaminen eroavat toisistaan?

Perinteinen sijoittaminen on keino saada tuottoa pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi osakkeisiin sijoittamisessa aikajänne voi olla jopa 10–20 vuotta. Joskus paljon pidempäänkin. Joissakin rahastoissa sijoitusaika on tyypillisesti 1–5 vuotta.

Treidauksessa tuottoa haetaan lyhyemmällä aikavälillä – joskus puhutaan vain päivistä, tai vain minuuteista. Treidauksessa vaaditaan usein välitöntä läsnäoloa markkinoilla, kun taas perinteisessä sijoittamisessa osakkeiden voi antaa vain levätä varmassa tallessa.

Kiteytettynä voidaan siis todeta, että treidauksessa voittoja haetaan nopeasti. Perinteinen sijoittaminen tapahtuu taas pitkällä aikavälillä, luottaen pitkäjänteisesti markkinoihin.

1 Treidaus:
 • Treidauksessa voittoa haetaan usein lyhyeltä aikaväliltä – joskus puhutaan vain päivistä tai minuuteista.
 • Treidauksessa sijoitetaan nouseviin ja laskeviin kursseihin.
 • Treidaajan ei tarvitse uskoa sijoitettavaan yritykseen.
 • Usein välitöntä läsnäoloa markkinoilla vaaditaan.
2 Perinteinen sijoittaminen:
 • Tuottoa haetaan pitkällä aikavälillä, usein puhutaan jopa 10–20 vuodesta.
 • Sijoittaja luottaa yritykseen sekä sen tulevaisuuteen.
 • Riskit pyritään minimoimaan juurikin pitkäjänteisyydellä.

Erilaiset treidaus-tyylit

Treidauksessa ja sijoittamisessa on aina samat perusperiaatteet, mutta jokaisella on hieman oma tyyli toteuttaa esimerkiksi treidausta. Treidaus-tyylin voi valita oman ajankäytön sekä mielenkiinnon mukaan.

Alla kerromme tarkemmin neljästä treidaus-tyylistä tarkemmin. Muitakin tyylejä sekä strategioita voi olla, mutta alussa kannattaa noudattaa hyväksi todettuja keinoja.

Suosituimmat treidaustyylit:

Positiotreidaus Positiotreidaus

Positiotreidaus muistuttaa pitkälti perinteistä sijoittamista, sen pitkäjänteisyyden vuoksi. Eli treidaaja pitää rahoitusinstrumenttia tai osakkeita jopa vuosia hallussaan. Positiotreidaaja voi kuitenkin hyödyntää laskevia markkinoita shorttaamalla, eli osake myydään ennen sen varsinaista omistamista.

Tyypillisesti positiotreidaaja hyödyntää teknistä- ja/tai fundamenttianalyysiä päätöksenteon tukena. Yleensä treidaaja valitsee kuitenkin vain toisen sijoitusstrategian, sillä strategioiden yhdisteleminen ei ole koskaan täysin ongelmatonta.

Swing treidaus Swing-treidaus

Swing-treidauksessa tehdään kauppaa maksimissaan muutaman viikon hintamuutoksella, mutta usein puhutaan vain päivistä. Kun suunnitelman mukainen hintataso on saatu, treidaaja myy osakkeen välittömästi pois – yleensä aikamääreen, teknisen analyysin ja trendiviivojen avulla. Swing-treidauksen hyvä puoli on, että se ei vaadi välitöntä läsnäoloa markkinoilla.

Olennaista tässä treidauksen muodossa on hyödyntää markkinoiden momentumia ja/tai kurssiliikkeitä – joko ostona tai shorttauksena. Swing-treidaajan ei tarvitse uskoa sijoittamaansa yhtiöön, toisin kuin normaalissa sijoittamisessa.

Aktiivinen päivätreidaus Aktiivinen treidaus eli päiväkauppa (Day trading)

Aktiivinen treidaus, eli päiväkauppa tapahtuu nimensä mukaisesti päivän sisällä. Treidaaja ostaa ja myy omistuksensa ennen, kuin pörssi sulkeutuu. Tyypillisesti kurssit eivät nouse eikä laske merkittävästi päivän aikana – eli treidauksia tehdään useita. Näin tuottoa voi saada useammasta pienestä kohteesta.

Päiväkaupassa käytetään usein velkavipua, jotta tuottoa saataisiin enemmän. Voitot voivat kasvaa merkittävästi, mutta riskit kasvavat lähes samassa suhteessa. Aktiivinen treidaus vaatii välitöntä läsnäoloa markkinoilla sekä osaamista teknisestä analyysistä.

Skalppaus Skalppaus (Scalping)

Skalppaus sekoitetaan usein aktiiviseen treidaukseen, mutta kyse ei ole samasta asiasta, ja ero tulee aikaikkunasta. Skalppauksessa kauppoja tehdään vain sekunneissa tai minuuteissa, eli treidaus on äärimmäisen hektistä. Skalppauksessa tulee olla jatkuvasti hereillä, ja toimia pienissäkin kurssivaihteluissa.

Kaikkein suosituinta skalppaus on valuuttakaupassa. Treidauksen tukena käytetään usein teknisen analyysin parametrien tuottamia arvioita. Yksikin väärä kauppa voi nollata jopa koko kuukauden tuotot – eli skalppaus omaa varsin kovat riskit.

Miten aloittaa treidaaminen?

Nykyään treidaamisen aloittaminen on todella helppoa. Ensimmäisenä tulee vain avata treidaustili, jonka jälkeen kauppaa pääsee tekemään omatoimisesti. On kuitenkin hyvä opetella treidaamisen perusasiat ennen oman rahan sijoittamista.

Näin aloitat treidaamisen vuonna 2024:

1 Avaa treidaustili

Ensimmäisenä tulee rekisteröityä johonkin treidauspalveluun, joita on mm. Nordnet sekä eToro. Kerromme näistä palveluista tarkemmin hetken kuluttua.

2 Opettele treidaamisen perusstrategiat

Voitokas treidaaminen vaatii osaamista, eli et voi saada pitkällä aikavälillä tuottoa tuurilla. Aiheesta löytyy suomeksi paljon oppaita esimerkiksi Nordnetin YouTube-kanavalta.

3 Määrittele oma budjetti

Treidaukseen tulisi olla erillinen budjetti, kuin muuhun sijoittamiseen. Alkuun pääsee vain 100–200 eurolla. Aloittelijan ei kannata laittaa kaikkia säästöjä heti peliin.

4 Harjoittele treidausta ilmaiseksi

Treidauspalveluissa voi operoida ns. leikkirahalla demo-moodissa. Tätä kutsutaan paperitreidaamiseksi. Voit siis opetella käytännön asiat ilman riskejä, jonka jälkeen omalla rahalla operointi on helpompaa.

5 Kasvata sijoituksia hiljalleen

Sijoittamisessa on aina omat riskinsä, mutta treidaamisessa se vielä korostuu. Lähde liikkeelle maltillisesti. Jos ja kun saat tuottoa, voit lisätä sijoituksesi volyymin määrää.

Erilaiset treidausalustat: eToro sekä Nordnet

Treidausalustoja on useita kymmeniä tai jopa satoja. Suomalaisille käyttäjille tarjontaa on kuitenkin huomattavasti vähemmän – ainakin, jos arvostaa laatua. Esittelemme seuraavaksi oikeastaan ainoat suomalaisille lokalisoidut treidausalustat: eToro sekä Nordnet

eToro

eToro on israelilainen kaupankäynti- ja treidausalusta, joka on avattu vuonna 2007. Yritys omaa toimipisteet Israelissa, Kyproksella, Yhdysvalloissa sekä Iso-Britanniassa. Kyseessä on yksi tämän hetken suosituimmista treidauspalveluista – Etoron arvo oli vuoden 2022 alussa huikeat 8,8 miljardia euroa.

Tällä hetkellä eToron valikoimasta löytyy osakkeita, johdannaisia,  indeksejä, ETF-rahastoja, indeksirahastoja sekä paljon muuta. Palvelua voi kokeilla ilmaiseksi demo-moodissa, mutta pienin mahdollinen talletus on 50$.

etoro treidausalusta

Tässä muutama eToron hyvä puoli:

 • Rekisteröityminen ja tilin avaaminen on ilmaista.
 • Ei hallinnointimaksua.
 • Osakkeista 0 %:n palkkio (ei merkintämaksua).

Nordnet

Nordnet on ruotsalainen nettipankki, joka on perustettu vuonna 1996. Nordnetin tarjonnassa on mm. osakkeita, rahastoja, indeksejä sekä ETF-rahastoja. Palvelulla on yli miljoona asiakasta, joista yli 200 000 on suomalaisia. Nordnet on äärimmäisen turvallinen ja arvostettu osake- ja rahastonvälittäjä.

Nordnetissä on puhtaasti treidaukseen suunnattu Active Trader -etuohjelma, jossa on vain 0,055 %:n kulut. Treidaaja saa myös käyttöönsä ammattilaisille rakennetut työkalut.

Tunnetusti Nordnetissä on kattavasti ohjeita ja oppaita sijoittamisesta. Voit löytää palvelusta videoita, podcasteja sekä blogikirjoituksia treidauksesta sekä perinteisestä sijoittamisesta – eli Nordnetissä on kaikki tarpeellinen. Ja vähän enemmänkin.

Nordnet Active Trader

Tässä muutama Nordnetin hyvä puoli:

 • Nordnetissä on yli 200 000 suomalaista säästämisen ja sijoittamisen asiakasta.
 • Nordnet on todella arvostettu ja turvallinen nettipankki / sijoituspalvelu.
 • Active Trader -etuohjelma, jossa on vain 0,055 %:n kulut.
 • Paljon oppaita treidaukseen videoiden, podcastien sekä blogikirjoitusten muodossa.

Onko treidaaminen kannattavaa?

Treidaaminen mahdollistaa merkittävästi suuremmat voitot lyhyellä aikavälillä, kuin perinteinen “osta ja pidä” -sijoitusstrategia. On kuitenkin kylmä fakta, että suurin osa treidaajista jää vain nuolemaan näppejään – koska taustatyötä ei tehdä kunnolla.

Treidaaminen vaatii perusteellista taustatyötä sekä harjoittelua. Treidaajalla tulee olla mietittynä oikeanlainen strategia. Helppoa rahaa ei ole luvassa.

Esimerkiksi Nordnetin asiantuntijat ovat todenneet, että treidauksella on mahdollista saada koviakin tuottoja 1–2 vuoden aikajänteellä. Lyhyen aikavälin tuotot ovat todella harvinaisia, jonka lisäksi treidaajan tulee tietää mitä tekee.

Treidaaminen voi olla todella kannattavaa, kunhan homman pitää järkevänä – etkä odota ns. äkkirikastumista.

Yhteenveto

Suomessa oli noin 960 000 sijoittajaa vuoden 2022 lokakuussa. Eli suomalaiset ovat tunnetusti ahkeria sijoittamaan esimerkiksi osakkeisiin sekä rahastoihin. Viime vuosina kaikkein kuumin puheenaihe on kuitenkin ollut treidaus.

Treidauksen ideana on hakea voittoa lyhyellä aikavälillä. Turvallisinta on 1–2 vuoden aikajänne, mutta joskus treidaaminen on kiinni vain minuuteista. Olennaista on valita omaan ajankäyttöön sopiva treidauksen muoto – kuten positiotreidaus tai skalppaus.

On äärimmäisen tärkeää, että treidaamista ei aloita “mututuntumalla”. Oikeanlainen strategia sekä treidauksen salat tulee ensin opetella. Näin voit saada voittoa.

Esittelimme tässä artikkelissa Nordnetin sekä eToron, jotka ovat tämän hetken kaksi parasta treidausalustaa. Voit rekisteröityä vaikka molempiin palveluihin jo tänään – se on ilmaista, ja voit harjoitella palveluissa treidaamista pienellä pääomalla.

Lähteitä ja lisää tietoa treidaamisesta:

1. Nordnetin Treidausopas Youtubessa

2. TradingView:n reaaliaikaiset datat

3. Ilmainen PDF-kirja: Treidaa kuin ammattilainen (Jukka Lepikkö)

Usein kysyttyjä kysymyksiä