Pidetään yhteyttä

Reseptit

Perinteinen graavilohi helpolla ohjeella – kokeile!

Perinteinen graavilohi helpolla ohjeella - kokeile!
Pixabay

Graavilohi valmistetaan perinteisesti tuoreesta lohesta, joka maustetaan suolalla, sokerilla, pippurilla ja tillillä. Tämän jälkeen lohi kääritään tiukasti kelmuun ja annetaan maustua jääkaapissa muutaman päivän ajan. Maustamisen ansiosta lohen maku syvenee ja pehmenee samalla kun se säilyttää mehevyytensä.

Tämä perinteinen ruokalaji on saanut nimensä graavauksesta, mikä tarkoittaa suolamaustamista. Graavilohi onkin perinteisesti valmistettu hauduttamalla lohta suolassa ja painamalla se kivillä tai painoilla. Nykyään graavilohi valmistetaan yleensä ilman painoja, mutta suolamaustaminen on edelleen tärkeä osa valmistusprosessia.

Ainesosat:

2 lohifileetä, noin 1 kg kukin
100 g merisuolaa
150 g sokeria
8 mustapippuria, kevyesti murskattuna
60 ml akvaviittia tai vodkaa
150 g tuoretta tilliä, hienonnettuna, sekä ylimääräiset 100 g tilliä

Valmistusohjeet:

1. Aseta lohifileet leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin ja tunnustele sormella lihan pintaa mahdollisten ruodottomien kohtien varalta. Poista ruodot tarvittaessa pinsettien avulla.

2. Levitä kaksinkertainen kerros kelmua leikkuulaudalle. Kelmun on oltava tarpeeksi suuri kääriäkseen molemmat fileet tiukasti yhteen. Aseta toinen filee kelmun päälle nahkapuoli alaspäin.

3. Valmista suolaliemi sekoittamalla suola, sokeri ja murskatut mustapippurit kulhossa. Lisää akvaviitti/vodka ja hienonnettu tilli. Sekoita hyvin. Levitä liemi tasaisesti fileen päälle. Aseta toinen filee lihapuoli alaspäin ensimmäisen päälle.

4. Kääri fileet tiukasti kelmun sisään ja aseta ne sopivan kokoiseen keramiikka- tai lasivuokaan. Painele päälle leikkuulauta ja painoja (esimerkiksi täysiä säilyketölkkejä). Laita vuoka jääkaappiin ja anna lohen maustua 24-48 tuntia, kääntäen fileitä 12 tunnin välein. Valuta pois mahdollinen neste, joka kerääntyy vuoan pohjalle.

5. Avaa kelmusta kääre ja huuhtele lohi kylmällä vedellä. Taputtele lohipalat kuiviksi talouspaperilla. Hienonna ylimääräinen tilli ja levitä se tasaisesti kummankin fileen päälle.
Graavilohi on nyt valmista leikattavaksi ohuiksi viipaleiksi. Tarjoile ruisleivän kanssa ja mausta mustapippurilla sekä puristuksella sitruunamehua. Voit myös tarjota lohen sinapin ja tillikastikkeen kera.

Jos upotus ei näy, sen voi katsoa täältä.

Mainos
Jätä kommentti
Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos