Pidetään yhteyttä

Reseptit

Hapanjuurileivän valmistaminen: näin se onnistuu

Hapanjuurileivän valmistaminen: näin se onnistuu
Pixabay

Hapanjuurileipä on leipä, joka valmistetaan käyttämällä hapanjuurta taikinajuuren sijaan. Hapanjuuri on sekoitus jauhoja ja vettä, joka käy luonnollisesti ja sisältää hyviä bakteereja ja villihiivoja. Nämä mikro-organismit auttavat leipää kohoamaan ja antavat sille herkullisen maun ja rakenteen.

Hapanjuurileipä on tunnettu myös pitkästä kohotusajastaan. Taikinaa kohotetaan usein yön yli, mikä antaa leivälle syvemmän maun ja paremman rakenteen. Hapanjuurileipä on myös helpommin sulavaa ja ravitsevampaa kuin perinteinen hiivalla leivottu leipä.

Mitä tarvitset hapanjuurileivän valmistamiseen?

50 g aktiivista hapanjuurta
500 g vahvaa vehnäjauhoa
7 g suolaa
Riisijauhoa pölyttämiseen

Valmistukseen tarvitset myös seuraavat erikoistarvikkeet:

500-750 g banneton-korin
Leikkuri
Iso paistinpannu kannella

Hapanjuurileivän valmistusvaiheet

1. Sekoita hapanjuuri, jauhot ja suola 350 g veden kanssa isossa kulhossa, kunnes taikina saa karkean koostumuksen. Peitä kulho kuvulla tai leivinpaperilla ja jätä se noin tunniksi huoneenlämpöön. Laita loput hapanjuuresta takaisin jääkaappiin tiiviisti suljetun kannen alle.

2. Tee ensimmäinen vetäisy ja taita taikinaa, jotta se saa rakenteen. Ota pieni määrä taikinaa kulhon yhdestä reunasta ja venytä ja taita se taikinan päälle toiseen reunaan. Käännä kulhoa muutaman asteen verran ja toista prosessi: venytä ja taita, käänny, venytä ja taita, käänny jne. Jatka, kunnes taikina muodostaa suhteellisen tasaisen pallon. Peitä kulho ja jätä se huoneenlämpöön.

3. Seuraavien tuntien aikana tee 3 lisää vetäisyä ja taita-toimintoa taukojen kanssa, jotka sopivat sinulle. Jokaisen vetäisyn ja taiton jälkeen taikina kertoo, kun se on valmis. Peitä kulho jokaisen vetäisyn ja taiton välissä. Tee lopuksi viimeinen vetäisy ja taita ennen nukkumaanmenoa ja anna taikinan nousta yön yli huoneenlämmössä. Huoneenlämpötila on tärkeä: jos huoneenlämpö on 18-20 °C, 8-10 tunnin nostatus riittää, jos se on kylmempi, se kestää kauemmin.

4. Seuraavana aamuna sinulla pitäisi olla kulho täynnä taikinaa, joka on kaksinkertaistunut kokonsa. Pölytä banneton-kori riisijauholla ja tee taikinasta kiinteä pallo toisella vetäisyllä ja taitolla. Nosta taikina banneton-koriin ja laita se sileä puoli alaspäin. Peitä ja laita jääkaappiin vähintään 3 tunniksi (tai enintään 24 tunniksi).

5. Kun olet valmis paistamaan leivän, poista peite banneton-korista ja laita leivinpaperi päälle. Käännä paistinpannu ylösalaisin ja nosta banneton-kori ja pannu yhdellä sulavalla liikkeellä, jotta taikina putoaa pannulle. Käytä leikkuria tai puhdasta partaveistä leivän pinnan viiltoihin, noin 0,5-1 cm syvyydelle. Viillä leipä ulkoreunoilta keskelle muodostaen tähtimäisen kuvion, joka ponnahtaa esiin leivonnan aikana.

6. Peitä pannu kannella ja laita se uuniin. Käännä lämpötila 220 °C asteeseen ja paista 55 minuuttia – älä avaa uunia tai kantta paistoajan aikana. Kun aika on kulunut, nosta kantta ja tarkista leipä – jos se näyttää kalpealta, palauta se uuniin ilman kantta vielä 5-10 minuutiksi.

7. Kun leipä on kullanruskea, varovasti nosta se pois pannusta, poista leivinpaperi ja laita leipä jäähtymään ritilälle. Anna jäähtyä kokonaan vähintään 1 tunti ennen leikkaamista (muuten leipä voi tulla tahmeaksi höyryn vapautuessa).

Mainos
Jätä kommentti
Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos