Pidetään yhteyttä

Matkailu

Rantapallo.fi: Kuinka tilata kahvi Kreikassa?

Rantapallo.fi: Kuinka tilata kahvi Kreikassa?
Pixabay

Kreikka on tunnettu paitsi upeista maisemistaan ja historiastaan, myös rikkaasta kahvikulttuuristaan. Kreikkalainen kahvi on vahvaa ja aromikasta, ja sen valmistustapa ja tarjoilu eroavat monista muista maista. Alla kerromme sinulle, miten tilaat kahvia Kreikassa.

Kreikkalainen kahvi – perinteitä ja tarjoilutapa

Kun tilaat kahvia Kreikassa, sinulle tarjoillaan yleensä annos vahvaa paikallista kahvia, joka on tehty erittäin hienoksi jauhetuista kahvinpavuista. Kahvi keitetään aina sille tarkoitetussa kupari- tai teräspannussa, josta käytetään nimeä briki. Kreikkalaiset juovat kahvinsa yleensä mustana, mutta joukkoon saatetaan sekoittaa sokeria. Voit itse päättää, kuinka makeana haluat kahvisi nauttia. Sketos viittaa makeuttamattomaan kahviin, metrios puolimakeaan ja glykos makeaan kahviin, johon lisätään kaksi lusikallista sokeria.

Kreikkalainen kahvi tarjoillaan perinteisesti pienestä kupista, joka on usein koristeltu kauniilla kuvioilla tai kreikkalaisilla symboleilla. Kahvi tarjoillaan usein myös pienen veden kanssa, jota voi juoda kahvin kanssa välillä.

Kreikan ja Turkin kahvisota

Kreikka ja Turkki ovat aina olleet eri mieltä siitä, kummassa maassa perinteinen paikallinen kahvi on keksitty. Kreikkalainen ja turkkilainen kahvi ovat käytännössä sama asia, ja samanlaista kahvia juodaan myös esimerkiksi Kyproksella, jossa sitä taas kutsutaan kyproslaiseksi kahviksi.

Vaikka kiista kahvin alkuperästä jatkuu, Unesco on lisännyt aineettoman kulttuuriperinnön listalleen nimenomaan turkkilaisen kahviperinteen. Tämä kuitenkin ei vähennä kreikkalaisen kahvin suosiota ja merkitystä Kreikan kulttuurissa.

Frappé – Kreikan jääkahvi

Kreikkalainen jääkahvi, eli frappé, on Kreikassa yhtä tunnettu kuin perinteinen kahvikin. Kuuman ilmaston maassa jääkahvi tuo tervetulleen viilennyksen erityisesti kesäkuukausina.

Frappé sekoitetaan pikakahvista ja kylmästä vedestä, mutta siihen voi halutessaan pyytää myös maitoa. Tavallisen kahvin tapaan myös frappén voi tilata oman maun mukaan sokerilla makeutettuna. Frappé keksittiin Thessalonikin messuilla vuonna 1957, kun Nescafén edustajalla ei ollut käytössään kuumaa vettä. Uusi klassikko syntyi siis vahingossa ja levisi lopulta kaikkialle Kreikkaan.

Freddo – moderni versio jääkahvista

Kreikassa näkyy vahvasti myös moderni kahvikulttuuri, ja cappuccinon ja latten kaltaisia italialaisia kahveja juodaan myös Kreikassa. Freddo on Kreikassa niin ikään jääkahvi, mutta se on tehty pikakahvin sijaan cappuccinosta tai espressosta. Jos nautit kahvin mieluiten maidon kanssa, valitse cappuccino-pohjainen freddo. Tämä moderni versio jääkahvista on erityisesti suosittu nuoremman sukupolven keskuudessa.

Mainos
Jätä kommentti
Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos