Pidetään yhteyttä

Matkailu

Miksi lentokoneet ovat melkein aina valkoisia?

Miksi lentokoneet ovat melkein aina valkoisia?
Pixabay

Varhaisina kaupallisen lentoliikenteen päivinä lentokoneet eivät yleensä olleet valkoisia. Valmistajat ja lentoyhtiöt suosivat paljasta metallia tai kromia, jossa oli vähän tai ei lainkaan maalia.

Kuitenkin ajan myötä ilmailuteollisuus siirtyi pois metallista ja kromista, koska ne likaantuivat nopeasti ja näyttivät epäsiisteiltä. Lentoyhtiöiden oli jatkuvasti kiillotettava ja puhdistettava lentokoneensa, jotta ne antaisivat hyvän vaikutelman matkustajilleen. Ratkaisuksi valittiin valkoinen maali. Mutta miksi juuri valkoinen?

1. Valkoinen heijastaa parhaiten auringonvaloa

Jos kaikki lentokoneet ovat valkoisia, se johtuu ensisijaisesti siitä, että valkoinen on väri, joka heijastaa parhaiten auringonvaloa. Lentokoneet altistuvat voimakkaalle auringonvalolle sekä lennon aikana että maassa ollessaan. Valkoinen maali on paras tapa minimoida matkustamon lämmittymistä ja estää mahdollisia vaurioita auringon säteilyltä.

Voit verrata valkoisen vaikutusta matkustamon lämmittymiseen siihen, kun pukeudut valkoiseen t-paitaan kesällä.

2. Valkoinen haalistuu vähemmän kuin muut värit

Lentokoneet joutuvat alttiiksi monenlaisille ilmastollisille olosuhteille. Jää, tuuli, sade ja säännölliset lämpötilan vaihtelut kuluttavat niiden maalipintaa.

Väriset maalit haalistuvat nopeammin kuin valkoinen, mikä tekee niistä epämiellyttävän näköisiä matkustajien silmissä. Lentoyhtiöiden on siksi maalattava lentokoneensa uudelleen, mikä aiheuttaa valtavia kustannuksia. Maalaaminen kestää yleensä yhdestä kahteen viikkoon, jonka aikana lentokone ei tuota tuloja.

Lisäksi uusi maalipinta lisää lentokoneen painoa, joka voi olla jopa 550 kg ylimääräistä. Paino lisää polttoaineen kulutusta ja vähentää lentoyhtiöiden voittomarginaalia.

3. Valkoinen väri vähentää lintujen törmäysriskiä

Vaikka se ei ehkä ole ilmeistä ensi silmäyksellä, lentokoneen valkoinen väri on osoittautunut vähentävän lintujen törmäysriskiä. Lintujen törmäykset lennon aikana ovat merkittävä ja yleinen uhka lentoturvallisuudelle.

Valkoinen väritys auttaa lintuja havaitsemaan uhan ja väistämään sitä. Tummemmat värit vähentävät kontrastia lentokoneen ja visuaalisen taustan välillä, mikä vaikeuttaa lintujen kykyä havaita lentokone ja lisää lintujen törmäysriskiä.

4. Valkoinen helpottaa vaurioiden havaitsemista

Lentokoneet ovat monimutkaisia rakenteeltaan, ja niitä tarkastetaan säännöllisesti selvien turvallisuussyiden takia. Tavoitteena on havaita rakenteelliset viat, kuten vauriot tai kulumat. Tämä tehdään jopa ennen jokaista lentoa ramp-tekniikan suorittaman visuaalisen kierroksen ja lentäjän itsensä toimesta.

Valkoinen väri tekee törmäyksistä, halkeamista, lintujen törmäyksistä ja jopa öljyvuodoista lentokoneella erittäin helppoja havaita.

5. Valkoinen on taloudellisin väri

Lentokoneiden maalit koostuvat erityyppisistä polyuretaanimaaleista sekä erilaisista katalyyteistä ja aktivaattoreista. Ne ovat huomattavasti kalliimpia kuin marketeissa myytävät sisustusmaalit.

Ne ovat vielä kalliimpia, koska lentokoneen maalattava pinta-ala on hyvin suuri. Boeing 737:n maalaamiseen tarvitaan vähintään 240 litraa maalia, kun taas Airbus A380:n maalaamiseen tarvitaan jopa 3 600 litraa maalia.

Koska valkoinen on yleisin väri, se on myös halvin markkinoilla.

Mainos
Jätä kommentti
Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos