Pidetään yhteyttä

Matkailu

Mikä on ilmiö nimeltään ”calima” Espanjassa?

Mikä on ilmiö nimeltään "calima" Espanjassa?
Pixabay

Saharan pöly leviää Afrikasta Espanjan alueelle, muuttaen taivasta ja hiihtokeskusten maisemia oranssiksi. Tätä meteorologista ilmiötä kutsutaan paikallisesti Espanjassa nimellä ”calima”. Calima syntyy, kun hienojakoiset hiekan ja pölyn hiukkaset kulkeutuvat Saharan autiomaasta vallitsevien tuulien mukana.

Calima voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia erityisesti niille, joilla on taustallaan terveysongelmia. Lisäksi se voi nostaa ilman lämpötilaa. Saharan pölyn oranssit sävyt näkyvät jo hiihtokeskusten verkkokameroissa, kun pöly ja hiekka laskeutuvat maahan, autoihin, koteihin ja muihin pintoihin.

Tämä ilmiö esiintyy yleisimmin kesällä, mutta se voi tapahtua milloin tahansa vuodenajasta ja kestää useita päiviä. Saharan pöly vaikuttaa ilmanlaatuun, ja sen vaikutukset voivat olla laajamittaisia.

Saharan pölyn vaikutukset

Saharasta peräisin oleva pöly voi aiheuttaa monenlaisia vaikutuksia. Tässä osiossa käsittelemme tarkemmin, miten Saharan pöly vaikuttaa ilmanlaatuun, terveyteen ja ympäristöön.

Ilmanlaatu

Saharan pöly voi heikentää ilmanlaatua merkittävästi. Hienojakoiset hiukkaset voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia, erityisesti ihmisille, joilla on jo valmiiksi hengityselinsairauksia. Pöly voi myös ärsyttää silmiä ja aiheuttaa allergisia reaktioita. Ilmanlaadun heikkeneminen voi vaikuttaa myös muiden terveysongelmien, kuten astman ja keuhkoahtaumataudin, oireisiin.

Ympäristövaikutukset

Saharan pöly voi vaikuttaa myös ympäristöön. Pöly ja hiekka laskeutuvat maahan ja voivat peittää pintoja, kuten autoja, koteja ja kasveja. Tämä voi aiheuttaa haittaa maanviljelykselle ja luonnonvaraiselle kasvillisuudelle. Lisäksi pöly voi vaikuttaa vesistöihin, kuten jokiin ja järviin, kun se laskeutuu niille ja liukenee veteen.

On tärkeää seurata Saharan pölyn vaikutuksia ympäristöön ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin sen vähentämiseksi. Esimerkiksi pintapölyn poistaminen ja kasvien suojaaminen voivat auttaa vähentämään pölyn haitallisia vaikutuksia.

Mitä tehdä Saharan pölyn aikana?

Saharan pölyn aikana on tärkeää suojata niin terveyttäsi kuin ympäristöäsi. Tässä osiossa annamme sinulle käytännön vinkkejä siitä, miten voit suojautua Saharan pölyltä ja mitä toimenpiteitä voit toteuttaa ympäristön suojelemiseksi.

Suojaudu pölyltä

Saharan pölyltä suojautuminen on tärkeää etenkin, jos sinulla on astma tai muita hengityselinsairauksia. Tässä muutamia vinkkejä pölyltä suojautumiseen:

– Vältä ulkoilua pölyisellä säällä, erityisesti tuulisina päivinä.
– Käytä hengityssuojainta, jos joudut olemaan ulkona pölyisellä säällä.
– Pidä ikkunat ja ovet suljettuina pitääksesi pölyn ulkona.
– Käytä ilmanpuhdistinta sisätiloissa, jotta saat puhdasta ilmaa.

Suojaa ympäristöä

Voit myös suojata ympäristöä Saharan pölyltä. Tässä muutamia toimenpiteitä, joita voit toteuttaa:

– Poista pintapöly puhdistamalla autot, kodit ja muut pinnat.
– Suojaa kasvit peittämällä ne pölyltä esimerkiksi kankaalla.
– Vältä hiekan ja pölyn levittämistä vesistöihin.

Mainos
Jätä kommentti
Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos