Pidetään yhteyttä

Luottotiedot – näin tarkistat ilmaiseksi

Luottotiedot - kattava opasLuottotietojen menettäminen on aina ollut häpeällistä, mutta nykyään siitä voidaan kuitenkin puhua avoimesti – jopa 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Karkeasti laskettuna noin 10 %:lla aikuisväestöstä on siis menetetyt luottotiedot.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa merkittävästi jokapäiväiseen elämään – yksi maksamaton lasku voi estää uuden asunnon tai työpaikan saamisen. Tästä johtuen luottotietolaki uudistui vuonna 2022, pelastaen jatkossa monen suomalaisen elämän.

Mitä uusi luottotietolaki pitää sisällään? Mistä omat luottotiedot voi tarkistaa? Kuka voi katsoa minun luottotietojani? Esimerkiksi näihin kysymyksiin annamme vastauksia tässä artikkelissa.

Lainamäärä
100 - 60 000 €
Laina-aika
12 - 240 kk
Korko
4,2 - 20 %
Vastausaika
Heti
Lainaa nopeasti - jopa samana päivänä
Ilmainen hakemus
Kattava useiden lainantarjoajien kilpailutus

Lisätietoja: Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% – 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ – 60000€.

Miten luottotiedot voi menettää?

Luottotiedot menettää, jos laskuja ei maksa. Nopeimmillaan maksuhäiriömerkintä tulee 60 päivässä siitä, kun ensimmäinen lasku on lähetetty. Yleensä aikaa menee kuitenkin useita kuukausia ennen luottotietojen menettämistä.

Onko lainanmaksussa ongelmia? Siinä tapauksessa kannattaa heti soittaa pankkiin ja pyytää esimerkiksi lyhennysvapaata.

Luottotietojen menettäminen ei ole sinänsä kenenkään etu. Pankki ei saa rahojaan ajoissa ja kuluttajalle tulee ongelmia. Aina kannattaa yrittää solmia uutta maksusuunnitelmaa, jos sillä hetkellä oma talous ei tunnu olevan kunnossa.

Miten luottotiedot voi menettää?

Omien luottotietojen tarkistaminen – näin teet sen ilmaiseksi!

Jokaisella kuluttajalla on oikeus tietää, mitä tietoja itsestään on rekisteröity. Sääntö pätee myös luottotietojen kohdalla. Voit tarkistaa omat luottotiedot yhden (1) kerran ilmaiseksi 12 kuukauden aikana.

Mikäli luottotiedoissa ei ole merkintöjä, ei mitään tietoa luonnollisesti voida antaa.

Luottotietojen tarkistaminen edellyttää vahvaa tunnistautumista. Eli luottotietojen tarkistukseen käytettäviä palveluita käytetään pankkitunnusten avulla. Jos et pysty tai halua tehdä vahvaa tunnistautumista, on suojatun sähköpostin laittaminen myös mahdollista. Ohjeet voit katsoa suoraan palveluntarjoajan sivuilta.

Voit tarkistaa luottotietosi seuraavista palveluista:

1 Suomen Asiakastieto Oy

Yritysjohdon, taloushallinnon, riskienhallinnan sekä myynnin ja markkinoinnin tietopalveluyhtiö. Palvelun kautta voi tarkistaa omat luottotiedot sekä esimerkiksi yritysten luottoluokituksen.

2 Dun & Bradstreet (Bisnode Finland Oy)

Toinen luottotietoja hallinnoiva yritys on Bisnode, joka fuusioitui hiljattain Dun & Bradstreetin kanssa. Palvelun kautta voi tarkistaa omat, tai esimerkiksi työntekijän luottotiedot.

Luottotietorekisteri: nämä tiedot ilmoitetaan luottotietojen kyselyn yhteydessä

Luottotietojen kyselystä selviää henkilön mahdolliset maksuhäiriömerkinnät, viive luottojen maksussa sekä ulosotto. Raportissa yksilöidään kunkin merkinnän alkuperä ja ajankohta, sekä mahdollinen maksaminen (REF).

Rekisteristä näkee myös, kuka on kysynyt luottotietojasi viimeisen 12 kuukauden aikana.

Mikäli luottotietorekisterissä ei ole mitään merkintöjä, on se todistus henkilön puhtaista luottotiedoista. Alla on vielä tarkemmin eritelty asiat, jotka selviävät luottotietokyselystä.

Luottotietorekisteristä löydät esimerkiksi nämä tiedot:

1 Rekisteriin merkityt tiedot velkajärjestelyistä.
2 Ulosottotiedot, kun siitä on annettu estetodistus.
3 Mahdollisen konkurssin tiedot, jos tiedot on tallennettu yrityssaneerausrekisteriin.
4 Velkojan ilmoittama maksuhäiriömerkintä sekä sen ajankohta.
5 Lainoissa tai osamaksuissa (esim. luottokortti) todetun maksun viivästymisen.
6 Tahot, joille luottotietosi on annettu viimeisen 12 kuukauden aikana.

Mitä tarkoittaa positiivinen luottotietorekisteri?

Positiivinen luottorekisteri on paikka, johon kerätään yksityishenkilöiden velat ja tulot. Se helpottaa pankkeja luotonmyöntämisen prosessissa. Positiivinen luottorekisteri otetaan käyttöön 1.4.2024.

Rekisterissä näkyy muun muassa yksityishenkilön asuntolaina, kulutusluotot, opintolainat, pikavipit, luottokortit sekä osamaksut.

Positiivisen luottorekisterin idea:

1 Yksityishenkilöt

Omat tulot ja velat voi tarkistaa yhdestä paikasta. Tuloista näkee vain tulorekisteriin ilmoitetut tulot (eli ei pääomatuloja tai yritystuloja). Omaehtoisen luottokiellon voi asettaa maksutta.

2 Pankit ja rahoituslaitokset

Lainanhakijan maksukyky voidaan todentaa ilman suurempaa dokumenttirumbaa. Lainahakemuksella ilmoitetut tulot ja velat on mahdollista tarkistaa suoraan yhdestä paikasta.

Kuka voi katsoa minun luottotietoni?

Periaatteessa kuka tahansa voi tarkistaa luottotietosi, jos hänellä on sinun henkilötunnus sekä koko nimi. Toisten luottotietoja ei kuitenkaan saa katsoa ilman laissa määriteltyä kunnollista perustelua.

Laillisia perusteluja toisen luottotietojen tarkistamiseen on esimerkiksi työntekijän, uuden vuokralaisen tai lainanhakijan luottotietojen selvittäminen. Et saa katsoa esimerkiksi sisaruksen luottotietoja ilman edellä mainittua oikeudellista perustetta.

Toisten luottotietojen tarkistamiseen tarvitaan aina kuitenkin lupa. Jos tarkistat esimerkiksi tulevan vuokralaisen luottotiedot, tulee siitä ilmoittaa etukäteen. Luottotietorekisteristä näkee kaikki tahot, jotka ovat tarkistaneet luottotietosi.

Kuka voi tarkistaa luottotedot

Toisen henkilön luottotiedot voi tarkistaa esimerkiksi näissä tilanteissa:

 • Asunnon vuokralaisen maksukyvyn arviointi.
 • Uuden työntekijän taustojen tarkistaminen.
 • Perinnän suunnitteleminen.
 • Luoton tai vakuutuksen myöntäminen.
 • Yritystilin tai pankin asiakkuuden avaaminen.
 • Virallista tutkimusta, tilastointia tai viranomaisen suunnittelu- ja selvitystehtävää varten.

Vuokralaisen luottotietojen tarkistus

Vuokranantajalla on lakisääteinen oikeus tarkistaa vuokralaisen luottotiedot. Se tulee tehdä ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Luottotiedot voi tarkistaa Bisnodesta tai Suomen Asiakastieto Oy:stä ja palvelumaksu on vähennyskelpoinen.

Vuokrasuhteen aikana luottotietoja ei saa katsoa uudestaa ilman perusteluja. Perusteluksi kelpaa perinnän suunnittelu, jos vuokrat ovat rästissä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että luottotiedot saa nykyään puhtaaksi kuukaudessa. Täten on todella tärkeää käyttää maalaisjärkeä vuokralaisen suhteen. Vuokranantaja voi pyytää todistusta vakituisista tuloista ja tehdä vuokrauspäätöksen sen mukaisesti.

Yrityksen luottotietojen tarkistus

Yksityishenkilön luottotiedot saa tarkistaa vain, jos sille on perustelut. Yrityksen luottotiedot voi puolestaan tarkistaa kuka tahansa – se on täysin sallittua.

Yrityksen luottotietojen tarkistaminen maksaa 5–10 euroa, riippuen palvelusta. Voit tarkistaa esimerkiksi Elisa Oyj:n luottotiedot Kauppalehden tai Suomen Asiakastiedon kautta. Tämä voi olla järkevää, jos aiot tehdä yhteistyötä jonkun yrityksen kanssa.

Mikäli haet yrittäjänä lainaa, niin pankki tarkistaa myös yritykseksi tiedot. Samassa siis tullaan tarkistamaan yrityksen luottotiedot ja rating.

Yrityksen luottotietojen tarkistus

Miksi omien luottotietojen tarkistus kannattaa?

 1. Saat nähdä, mitä tietoja sinusta on tallennettu.
 2. Näet, kuka on tarkistanut luottotietosi viimeisen kuuden (6) kuukauden aikana. Jos tapahtumahistoriassa on jotain hämärää, kannattaa asia selvittää.
 3. Näet paremman kokonaiskuvan siitä, millainen lainanmaksaja olet pankin silmissä.
 4. Voit tarkistaa, että nimissäsi ei ole otettu luottoja.
 5. Omien luottotietojen tarkistaminen kertoo, onko mahdolliset maksuhäiriömerkinnät jo poistuneet = tiedät, voitko hakea esimerkiksi kulutusluottoa.
 6. Luottotietojen tarkistaminen on ilmaista kerran vuodessa, joten asian tarkistaminen kannattaa kyllä tehdä.

Luottotietojen tarkastaminen – hyödyt ja haitat

Hyödyt:
 • Saat selville mahdolliset maksuhäiriömerkinnät
 • Voit selvittää, onko jo menneet luottotiedot palautuneet ennalleen
 • Voit tarkistaa, kuka on katsonut luottotietosi lähiaikoina
 • Oman luottokelpoisuuden arviointi
 • Varmuus omasta taloudellisesta tilanteesta
Haitat:
 • Suurimmalla osalla ihmisiä turha toimenpide (90 %:lla luottotiedot on kunnossa)
 • Luottotietojen tarkistaminen voi maksaa

Mitä luottokelpoisuus tarkoittaa?

Luottokelpoisuus on pankkien käyttämä “mittari”, jolla tarkastellaan lainanhakijan kykyä suoriutua velan maksamisesta. Koska tulevaisuutta ei voi ennustaa, mittarilla pyritään antamaan lainapäätös datan perusteella.

Sillä on oikeasti merkitystä, hakeeko 2 000 euron kulutusluottoa 30-vuotias naimisissa oleva nainen vai 30-vuotias naimaton mies. Näistä ensimmäinen saa lainan merkittävästi helpommin – johtuen puhtaasti tilastoista.

Kun haet lainaa pankista X, tehdään annettujen tietojen perusteella luottokelpoisuuden arviointi. Saat alustavan lainapäätöksen hakemuksen tietojen mukaisesti.

Pankki kiinnittää huomiota lainanhakijassa esimerkiksi:

 • Ikä ja sukupuoli
 • Kuukausittaiset tulot
 • Muut velat
 • Asumismuoto
 • Siviilisääty
 • Luottotiedot ja ulosotto

Luottotietojen tarkistus kilpailuttamalla lainat

Moni “tarkistaa” omat luottotiedot lainahakemuksen kautta. Lainaa voi hakea ilmaiseksi, joten prosessi ei siis maksa mitään.

Yksikään pankki ei perustele kielteistä lainapäätöstä. Jos soitat pankkiin ja kysyt tietoa, niin ainoa asia joka voidaan kertoa, on mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.

Omat luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi parissa minuutissa Suomen Asiakastiedosta, joten lainojen kilpailuttaminen on vähän turhaa puuhaa. Kielteinen lainapäätös voi johtua niin monesta muustakin asiasta, kuin maksuhäiriömerkinnöistä.

Homma toimii näin:

1 Hae lainaa esimerkiksi Rahalaitoksen tai Omalainan kautta.
2 Täytä lainahakemus minimilainalla (500–1 000 €).
3 Ole rehellinen hakemuksessa tulojen ja velkojen suhteen.
4 Odota lainapäätöksiä.
5 Jos et saa yhtään lainatarjousta, on se huono merkki.

Voinko saada lainaa ilman luottotietoja?

Kylmä tosiasia on, että vuonna 2024 ilman luottotietoja ei saa vakuudettomia lainoja. Ne pitävät sisällään kulutusluotot, pikavipit ja pienlainat.

Tämä johtuu matalahkosta korkokatosta. Rahoituslaitoksilla on liian suuri riski jäädä tappiolle, koska luottoriskiä ei voida kompensoida isolla korolla. Matala korko on hyvä asia, mutta se hankaloittaa lainojen saamista.

Mitä lainaa voi saada ilman luottotietoja? Tietyissä tapauksissa pankki voi myöntää mm. asuntolainaa, autolainaa, pankkilainaa sekä opintolainaa. Myös luottokortin voi saada, jos taloudellinen tilanne on nykyään hyvä.

Voinko saada lainaa ilman luottotietoja

Missä ei tarkisteta luottotietoja?

Nykyään jokainen pankki ja rahoituslaitos tarkistaa hakijan luottotiedot. Eli lainaa ei voi hakea ilman luottotietojen tarkistamista.

Mutta muistakaa, että lainaa voi tietyissä tapauksissa saada ilman luottotietoja. Etenkin vakuudellista lainaa voidaan myöntää. Pankin silmissä on vain tärkeää turvata oma selusta, ja se onnistuu reaalivakuuksilla sekä hakijan kovalla tulotasolla.

Mikä on maksuhäiriömerkintä?

Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa, että laskun on jättänyt toistuvasti maksamatta. Sillä ei ole väliä, onko kyseessä sähkölasku, puhelinlasku vai lainanlyhennys.

Luottotiedot eivät kuitenkaan mene kuukaudessa. Ensin tulee muistutuslasku, jonka jälkeen lasku tulee vielä perinnästä. Mikäli perinnänkään kanssa laskua ei tule maksetuksi, menee luottotiedot. Luottotiedot voi mennä, jos laskua ei maksa 60 päivään.

Maksuhäiriömerkintä pähkinänkuoressa:

 • Julkinen merkintä maksamattomasta laskusta tai velasta.
 • Suomessa yli 400 000 on maksuhäiriömerkintä.
 • Maksuhäiriömerkintä ilmoitetaan luottorekisteriin.
 • Luottotiedot saa takaisin 30 päivässä velan poismaksamisesta.

Tyypillisimmät maksuhäiriömerkinnät ja niiden voimassaoloajat

Moni ajattelee, että maksuhäiriömerkintä on aina maksuhäiriömerkintä. Tuo ei pidä Suomessa paikkaansa, koska merkinnöissä on eri tasoja.

Alla olevien esimerkkien lisäksi on olemassa REF-merkintä. Se kertoo, että velka on maksettu pois. Tämä voi olla tärkeä asia lainoja haettaessa. Pankki saa siis tietoonsa, että aikaisemmat talousongelmat ovat jo takanapäin!

Alla on tyypillisimmät maksuhäiriömerkinnät:

YVK
 • Yksipuolinen tuomio velkomusasiassa.
 • Voimassa kolme (3) vuotta.
SVK
 • Velkomusasiassa annettu tuomio.
 • Voimassa kolme (3) vuotta.
UMS
 • Ulosottomenettelyssä todettu varattomuus, kun velallisella ei ole varoja velan suorittamiseksi suppeassa ulosotossa.
 • Voimassa kolme (3) vuotta.
 • Tieto poistetaan rekisteristä, kun velka maksetaan kokonaan pois.
UMV
 • Ulosottomenettelyssä todettu varattomuus.
 • Voimassaa kolme (3) vuotta.
UMP
 • Ulosotosta aiheutuva maksuhäiriömerkintä, kun velallisen säännöllisen tulon ulosmittaus on ollut voimassa viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukauden ajan (eli pitkäkestoinen ulosotto).
 • Voimassaoloaika kolme (3) vuotta.

Kuinka yleinen maksuhäiriömerkintä on?

Maksuhäiriömerkintä on Suomessa todella yleinen. Yli 400 000 suomalaisella on merkintä luottotiedoissa, mikä vastaa noin 10 % aikuisväestöstä.

Viime vuonna noin 60 000 suomalaista sai ensimmäisen maksuhäiriömnerkinnänsä. Tämä tarkoittaa keskiarvolla 164 merkintää päivässä! Tilastollisesti eniten merkintöjä on 30–40-vuotiailla miehillä (noin 14 %:lla).

Suhteessa vähemmän maksuhäiriömerkintöjä on naisilla. Tilastollisesti noin 9 %:lla naisista tuossa ikäluokassa on luottotiedot menneet.

Voiko maksuhäiriömerkinnän kanssa elää normaalisti?

Luottotietojen menettäminen vaikuttaa merkittävästi elämään. Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa työn, asunnon, lainojen tai esimerkiksi puhelinliittymän saamista. Yleisesti ottaen luottotietojen menettäminen viestii huonosta maksukyvystä – täten se vaikuttaa moneen asiaan.

Eniten luottotietojen menettäminen kuitenkin vaikuttaa lainan saantiin. Nykyään ilman luottotietoja ei voi saada osamaksuja, kulutusluottoa tai luottokorttia. Joissakin tapauksissa autolaina sekä asuntolaina ovat kuitenkin mahdollisia, koska niissä on vakuus taustalla.

Maksuhäiriömerkinnän kanssa normaali eläminen on Suomessa hankalaa. Onneksi vuoden 2022 syksyllä astui voimaan uusi laki – sen myötä normaaliin elämään pääsee takaisin kiinni jopa 30 päivässä. Kerromme tästä tarkemmin hetken päästä.

Miten voin pitää luottotiedot puhtaana?

Luottotiedot saa pidettyä puhtaana, jos elät järkevästi. Esimerkiksi useiden lainojen, osamaksujen ja pikavippien ottaminen ei ole järkevää. Jos tarvitset rahoitusta äkilliseen rahantarpeeseen, on lainan ottaminen perusteltua – mutta velaksi eläminen ei ole fiksua.

Jos olet kuitenkin kerännyt ison kasan lainoja, yhdistä ne. Yhdistelylainalla voi säästää satoja euroja kuukaudessa, ja näin oman talouden voi pelastaa.

Mikäli et pysty maksamaan laskuja ajoissa, tulee asiaa alkaa hoitamaan. Usein laskulle saa lisää maksuaikaa, jos sitä pyytää. Ei ole kenenkään etu laittaa laskuja perintään – eli usein luottotiedot voidaan pelastaa puhelinkeskustelun avulla.

Tässä muutama vinkki oman talouden hallintaan:

1 Älä ota velkaa

Pyri elämään mahdollisimman vähän velaksi.

2 Vältä osamkasuja

Vältä osamaksuja, jos niille ei ole tarvetta – eli älä osta huvikseen kalliita vaatteita laskulle, mikäli et oikeasti niitä tarvitse.

3 Hae yhdistelylainaa

Jos sinulla on useita lainoja ja osamaksuja, hae yhdistelylainaa.

4 Pyri säästämään

Pyri säästämään joka kuukausi edes 50 € /kk pahan päivän varalle.

5 Pyydä lisää maksuaikaa

Mikäli et pysty maksamaan jotakin laskua ajoissa, pyydä lisää maksuaikaa.

6 Selvitä raha-asiasi ajoissa

Selvitä asiasi ajoissa, älä laiminlyö laskuja – usein uuden maksusopimuksen saa solmittua mahdollisen velkojan kanssa.

Vastuullinen luotonanto ehkäisee luottotietojen menettämistä

Nykyään ylivelkaantumista pyritään estämään mahdollisimman hyvin. Positiivinen luottorekisteri tulee helpottamaan tätä entisestään. Pankit tarkistavat aina, voiko lisää lainaa myöntää turvallisin mielin.

 • Nyrkkisääntö: vakuudetonta lainaa voi olla maksimissaan saman verran, mitä hakijan bruttotulot ovat vuodessa.

Esimerkiksi 40 000 euron vuosituloilla voisi olla enintään 40 000 euroa lainaa. Se voi koostua vaikkapa kulutusluotosta ja remonttilainasta. Luonnollisesti tuo sääntö ei aina päde, mutta se antaa osviittaa.

Ei 50 000 euron kulutusluottoa kannata hakea 20 000 euron vuosituloilla. Se ei olisi enää vastuullista luotonantoa. Pankki tarkistaa hakijan muut velat, jotta vastuullisuus säilyy uudesta luotosta huolimatta.

Luottotietojen palautuminen – voit saada luottotiedot takaisin jopa alle 30 päivässä!

Luottotietolaki muuttui ensimmäisen kerran 1.6.2022, mutta suuremmat muutokset astuivat voimaan 1.12.2022.

Uusi luottotietolaki mahdollistaa maksuhäiriömerkinnän poistumisen 30 päivässä siitä, kun velka on maksettu. Aikaisemmin velan maksamisesta tuli REF-merkintä, mutta jatkossa merkintä poistuu siis kokonaan kuukauden sisällä maksamisesta.

Maksuhäiriömerkinnän talletusaika on kolme (3) vuotta. Ainoa poikkeus on kulutusluottohäiriömerkintä, joissa tallennusaika on kaksi (2) vuotta. Aikaisemmin käytössä olleet pidennys- ja lyhennysvaikutukset eivät ole jatkossa voimassa.

Lakiuudistus on merkittävä, koska aikaisemmin maksuhäiriömerkinnästä rangaistiin jopa kohtuuttoman paljon. Jatkossa normaaliin elämään pääsee kiinni todella nopeasti, jos mahdolliset velat maksaa pois.

Luottotietojen palautuminen

Oma luottokielto

Oma luottokielto eli omaehtoinen luottokielto (OLK) on vapaaehtoinen tapa vaikeuttaa uusien luottojen saamista. OLK voi olla hyvä vaihtoehto, jos itsellä on taipumusta ylivelkaantua tai omat henkilötiedot ovat joutuneet vääriin käsiin.

Suosittelemme asettamaan luottokiellon molempiin paikkoihin. Tämä sen takia, että osa luottolaitoksista käyttää Bisnodea ja osa Suomen Asiakastietoa.

Oma luottokiellon voi ottaa pois, vaikka kahta vuotta ei olisi vielä kulunut. Lainaa voi siis mahdollisesti saada, mutta luottolaitokset ovat todella tarkkoja. Heille pitää toimittaa esimerkiksi dokumentti OLK:n poisottamisesta.

Näin oma luottokielto asetetaan:

1 Oma luottokielto on maksullinen lisäpalvelu, ja sen voi asettaa a) Suomen Asiakastieto Oy:n tai b) Bisnoden kautta.
2 Hinta on noin 20 euroa.
3 Oma luottokielto on voimassa kaksi (2) vuotta.

Yhteenveto

Suomessa on viimeisimmän tilastoinnin mukaan 366 600 luottotiedot menettänyttä yksityishenkilöä, ja 39 600 yritystä.  Yksi maksamaton lasku voi koitua ongelmaksi esimerkiksi työnhakemisessa.

Jokaisella on oikeus tarkastaa omat luottotiedot. Voit tarkistaa luottotiedot kerran ilmaiseksi aina vuoden sisällä. Palveluntarjoajia on Suomen Asiakastieto Oy sekä Dun & Bradstreet (Bisnode Finland Oy).

Toisen henkilön luottotiedot saa tarkistaa vain lain sallimissa rajoissa. Esimerkiksi uuden vuokralaisen luottotiedot saa tarkistaa. Et voi kuitenkaan katsoa sisaruksen tai naapurin luottotietoja, vaikka tietäisit heidän henkilötunnuksen.

Vuonna 2022 voimaan astui uusi luottotietolaki, joka helpottaa merkittävästi kymmenien tuhansien suomalaisten elämää. Maksuhäiriömerkintä poistuu jatkossa 30 päivässä, kun velan on maksanut pois. Ennen siitä tuli vain REF-merkintä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä