Pidetään yhteyttä

Leasing-auto yksityiskäyttöön

Leasing-auto yksityiseen käyttöönLeasing-auto yksityiskäyttöön on nostanut suosiotaan viime vuosien aikana. Alkujaan mallia käytettiin lähinnä yrityksissä, mutta nykyään myös yksityishenkilöt suosivat leasing-autoja. Ei huolta auton arvon alenemisesta – vain kiinteä kuukausimaksu.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken tärkeän tiedon leasingsopimuksista – eli kannattaako leasing-auto hankkia yksityiseen käyttöön? Tai kuinka paljon leasing-auto maksaa? Muun muassa näihin kysymyksiin tarjoamme tuota pikaa vastauksia.

Jos tarvitset rahoitusta leasing-auton hankintaan, niin suosittelemme OmaLaina -palvelua, jonka avulla voit vertailla kymmeniä rahoituslaitoksia yhdellä hakemuksella.

Lainamäärä
100 - 60 000 €
Laina-aika
12 - 240 kk
Korko
4,2 - 20 %
Vastausaika
Heti
Ilmainen hakemus, joka ei sido ottamaan lainaa
Kilpailuta kymmeniä rahoituslaitoksia kerralla
Nopea vastaus, jopa samana päivänä

Lisätietoja: Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% – 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ – 60000€.

Mitä leasing-auto tarkoittaa käytännössä?

Leasing-auto tarkoittaa, että auto on autoliikkeen omistama. Auto kuitenkin vuokrataan eteenpäin yritykselle tai yksityishenkilölle. Tyypillisesti vuokrausaika on 1–4 vuotta.

Kun puhutaan leasing-autosta, on vuokraamisen malleja erilaisia. Perinteisesti auto siis vuokrataan määräajaksi, ilman käsirahaa tai auton takaisinostoa. Autosta maksetaan vain ennalta määritelty kiinteä kuukausimaksu.

Toinen vaihtoehto on hankkia leasing-auto osamaksulla. Näissä tapauksissa autoliike sitoutuu lunastamaan auton itselleen sopimusajan päätyttyä. Kerromme näistä molemmista malleista tarkemmin tässä artikkelissa.

Leasing-auto

Leasing-auto yksityiskäyttöön: näillä vinkeillä pääset liikkeelle!

Nykyään leasing-auton hankkiminen on helppoa, koska prosessi onnistuu lähes kokonaan sähköisessä muodossa. Parhaassa tapauksessa uusi auto jopa toimitetaan suoraan sinun kotiovellesi.

Ensimmäisenä kannattaa miettiä, että minkä merkkisen auton haluat. Osa automerkeistä on tietyn maahantuojan tai konsernin alla. Esimerkiksi Audit löytyvät K-Autolta ja Mercedes-Benzit Veholta.

Sen jälkeen pohdi, millaiseen käyttöön leasing-auto on tulossa. Eli kuinka paljon kilometrejä tulee, ja millaiset lisäpalvelut sopimukseen haluat. Sen jälkeen automyyjä ottaa sinuun yhteyttä, ja voitte laatia sopimuksen kuntoon.

Näin hankit leasing-auton mahdollisimman helposti:

1 Vertaile autoliikkeitä ja leasing-palveluita, jotka tarjoavat sopimuksen haluamaasi autoon – esimerkiksi Audit löytyvät K-Autolta ja Mercedes-Benzit Veholta.
2 Pohdi, kuinka paljon ajat vuodessa – ja valitse sopimus sen mukaan.
3 Mieti myös, että mitä lisäpalveluita haluat sopimukseen.
4 Sen jälkeen lähetä yhteydenottopyyntö palveluntarjoajalle.
5 Sinuun ollaan yhteydessä 1–2 arkipäivässä, ja sopimusneuvottelut voivat alkaa.

Oma auto vs. leasing-auto – kumpi on taloudellisesti kannattavampi?

Tähän kysymykseen ei voida antaa yksiselitteistä vastausta, koska se riippuu kuinka paljon autoa käyttää – ja millainen auto on kyseessä. Nyrkkisääntö kuitenkin on, että vähän ajavalle leasing-auto voi olla taloudellisesti kannattavampi.

Mitä vähemmän leasing-autolla ajaa, sitä pienempi kuukausimaksu on. Toisaalta, et saa auton myyntihetkellä yhtään rahaa itsellesi.

Kun omistat auton itse, saat myytäessä rahat tietysti omaan taskuun. Olet kuitenkin maksanut autosta kauppahinnan, ja auto on kärsinyt arvonalentumisen. Etenkin uusien autojen kohdalla auton arvosta putoaa yli puolet muutamassa vuodessa.

Kannattaa myös huomioida, että leasing-autossa sopimukseen voi kuulua talvirenkaat, määräaikaishuollot sekä katsastukset. Ainoastaan polttoaine sekä vakuutukset tulee maksaa kuukausierän lisäksi. Jos oma auto hajoaa, voi siitä tulla iso lasku jälkikäteen.

Yksityisleasingin hyvät puolet

Leasing-autojen suosion perustana on, että uuden auton voi saada kiinteällä kuukausimaksulla. Esimerkiksi uuden Mercedes-Benzin voi saada pihaan vain 500–600 euron kuukausittaisella maksulla.

Auton arvon alenemisesta ei tarvitse murehtia. Tyypillisesti leasing-auto on vain vuokralla autoliikkeestä, eli luovutushetkellä sen hetkinen arvo on autoliikkeen asia.

Usein leasingsopimukseen kuuluu myös huollot, uudet renkaat, rengashotelli sekä monia muita yksittäisiä kulueriä. Mikäli vuodessa kilometrejä tulee niukasti, voi leasing-auton kanssa säästää rahaa – vaikka alla olisi tuliterä auto.

 

Leasing-auto hyvät puolet

Leasing-auton hyvät puolet:

 • Ei riskiä auton arvon alenemisesta.
 • Selkeä kuukausihinta, ilman äkillisiä kustannuksia.
 • Saat uuden auton kiinteällä kuukausimaksulla.
 • Ei auton myyntiä – voit vaihtaa uuteen leasing-autoon sopimuksen loputtua.

Leasing-auton haitat ja mahdolliset riskit

Leasing-auton suurin riski on, että arvioit vuosittaiset ajokilometrit alakanttiin. Ylimääräiset kilometrit ovat yleensä todella kalliita – lisälaskua voi tulla satoja euroja. Toisaalta, jos otat turhaan kalliimman leasingsopimuksen, maksat samalla tavalla liikaa.

Kun leasing-auto viedään takaisin autoliikkeeseen, et saa siitä rahaa. Jos oman auton myy, saisit luonnollisesti kauppasumman.

Kannattaa myös huomioida, että leasingsopimuksia on erilaisia – ja erihintaisia. Jos otat kaikkein halvimman sopimuksen, ei huollot todennäköisesti kuulu siihen. Leasing-auton huollot tulee aina tehdä merkkiliikkeessä, josta tulee tunnetusti kohtalaisen suuria laskuja.

Leasing-auto riskit

Leasing-auton huonot puolet:

 • Jos arvioit ajokilometrit alakanttiin, voi lisälasku olla merkittävän suuri.
 • Et saa senttiäkään rahaa leasing-auton luovutushetkellä.
 • Huollot on pakko tehdä autoliikkeen valtuuttamassa merkkiliikkeessä.

Takaisinostositoumukseen perustuva kauppa eli TOS – mitä ihmettä se tarkoittaa?

Kuten alussa mainitsimme, ei leasing-auto tarkoita aina puhtaasti auton vuokraamista. On myös mahdollista, että auton hankkii osamaksurahoituksella. Näissä tapauksissa autoliike sitoutuu ostamaan auton sopimusajan päätyttyä – kunhan auto on hyvässä kunnossa.

Tämä sopimusmalli tunnetaan nimellä takaisinostositoumukseen perustuva kauppa, eli TOS-kauppa. Sopimuksessa noudatetaan osamaksukaupan säännöksiä, kun perinteisessä leasing-autossa noudatetaan samoja säännöksiä kuin vuokra-autoissa.

Karkeasti voidaan todeta, että leasing-auto tarkoittaa auton vuokraamista – ja TOS-kauppa tarkoittaa auton ostamista osamaksulla.

Leasing-auton hinta: paljonko yksityisleasing tulee maksamaan kuukaudessa?

Leasing-auton hintaan vaikuttaa moni asia, kuten automerkki. On itsestään selvää, että Kia Rion kuukausihinta on E-sarjan Mercedes-Benziä pienempi. Kuukausihintaan vaikuttaa myös sopimuspaketti, sillä tarjolla on usein 3–5 erilaista sopimusta.

Lisäksi vuotuiset ajokilometrit vaikuttavat merkittävästi kuukausimaksuun. Yleensä valittavissa on 10 tkm, 15 tkm, 20 tkm sekä 30 tkm. Ero pienimmän ja suurimman määrän välillä on noin 100–200 €/kk (riippuu toki autosta).

Otetaan esimerkkinä uusi Audi A3 (Sportback Progress 30 TFSI 81kW MHEV S tronic):

Esimerkki 1

Sopimuskauden pituus on 24 kuukautta, ja sopimus on kaikkein suppein (huollot ei kuulu hintaan). Ajokilometrit 10 tkm vuodessa.

 • Kuukausimaksu on 567 €/kk
 • Sopimuksen kokonaishinta on 13 599 €.
Esimerkki 2

Sopimuskauden pituus on 36 kuukautta, ja sopimus on kaikkein suppein (huollot ei kuulu hintaan). Ajokilometrit 20 tkm vuodessa.

 • Kuukausimaksu on 513 €/kk
 • Sopimuksen kokonaishinta on 18 465 €.
Esimerkki 3

Sopimuskauden pituus on maksimaaliset 46 kuukautta, ja sopimus on kaikkein kattavin (huollot kuulu hintaan). Ajokilometrit 30 tkm vuodessa.

 • Kuukausimaksu on 656 €/kk
 • Sopimuksen kokonaishinta on 31 495 €.

Voiko yksityisiä leasing-sopimuksia vertailla?

Helpoin tapa vertailla hintoja on ensin miettiä, millaiseen käyttöön auto on tulossa. Tuleeko vuodessa paljon ajokilometrejä? Haluatko leasingsopimukseen kaikki lisäpalvelut, kuten määräaikaishuollot, renkaat sekä vakuutukset?

Kun mietit vastauksen yllä oleviin kysymyksiin, on sopimusten vertaileminen helpompaa.

Leasing-sopimusten vertaileminen kannattaa tehdä, koska hinnoissa on eroja. Voit käyttää vertailussa apuna erilaisia laskureita. Muista kuitenkin tarkistaa, että mitkä palvelut kuuluvat lopulliseen kuukausihintaan.

Millaisia vaihtoehtoja on tarjolla, jos auton haluaa käyttöön vähintään yhdeksi kuukaudeksi?

Millaisia vaihtoehtoja on tarjolla, jos auton haluaa käyttöön vähintään yhdeksi kuukaudeksi?

Nykyään uuden auton voi hankkia monella tavalla. Jos haluat auton käyttöön kuukaudeksi tai kahdeksi, tarjoaa suurimmat kaupungit auton vuokrauspalveluita.

Mikäli ajattelit pitää auton vähintään vuoden, on parempia vaihtoehtoja tarjolla. Esittelemme seuraavaksi neljä (4) suosituinta tapaa hankkia auto. Vaihtoehtoja on useita, eli pohdi rauhassa itselle sopivin tapa auton hankintaan.

Uuden auton voi hankkia seuraavilla tavoilla:

1 Auto leasingsopimuksella

Uusi auto vuokrataan ennalta määritellyksi ajaksi, kiinteällä kuukausihinnalla. Auton omistaja on autoliike. Sopimuksia on erilaisia, joista parhaimmat kattavat mm. talvirenkaat sekä määräaikaishuollot.

2 Auto osamaksulla (TOS)

Takaisinostositoumukseen perustuvassa kaupassa auto ostetaan osamaksulla. Autokauppa kuitenkin sitoutuu ostamaan auton sopimuskauden lopussa, hintaan X. Se edellyttää, että auto on hyvässä kunnossa ja huollettu säntillisesti merkkiliikkeessä.

3 Autorahoitus

Perinteisesti auto ostetaan liikkeestä rahoituksella, eli auto on lainan vakuutena. Kun rahoitus on maksettu loppuun, siirtyy auton omistajuus ostajalle. Siihen asti autoliike on auton omistaja.

4 Auto vakuudettomalla lainalla

On myös mahdollista ottaa vakuudeton laina, ja ostaa auto esimerkiksi kulutusluotolla. Silloin auto tulee ostajan nimiin, eikä laina ole mitenkään kytköksissä autoon.

Yhteenveto

Leasing-auto tarjoaa huoletonta ajamista, ilman ylimääräisiä stressitekijöitä. Etenkin, jos hankit kaikkein kattavimman sopimuksen. Silloin kuukausimaksu sisältää oikeastaan kaiken muun, paitsi lakisääteiset ajoneuvoverot.

Saat myös allesi uuden auton, kiinteällä kuukausimaksulla. Velkaa ei tarvitse ottaa senttiäkään, koska auto on autoliikkeen omistuksessa – se on vain vuokralla sinulla. Toisin sanoen, auton arvon alenemisesta ei tarvitse murehtia.

On kuitenkin huomioitava, että leasing-auto ei välttämättä ole kaikkein halvin vaihtoehto. Se on joka tapauksessa yksi helpoimmista tavoista hankkia uusi auto omaan pihaan.

Huomioi leasingsopimuksessa vuosittaiset ajokilometrit. Jos kilometrit arvioi alakanttiin, voi lisälasku olla satoja euroja. Muilta osin huolta huomisesta ei juurikaan ole, kunhan pidät autoa hyvin – ja huollat sen ohjeiden mukaisesti merkkiliikkeessä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä