Pidetään yhteyttä

Huumori

Jerusalemista tehtiin mielenkiintoinen löytö – 2 700 vuotta vanha vessa kertoo paljon historiasta

Jerusalemista tehtiin mielenkiintoinen löytö - 2 700 vuotta vanha vessa kertoo paljon historiasta
Youtube / City of David

Nykyään vessanpönttö oman kodin mukavuudessa on tavallista. Enää ei tarvitse edes juosta ulkona sijaitsevaan ulkovessaan, vaan juokseva vesi ja keraaminen pönttö löytyvät lähes poikkeuksetta jokaisen suomalaisen kodista. Tuhansia vuosia sitten vessan olemassaolo ei kuitenkaan ollut ihan niin jokapäiväinen juttu, vaan vain rikkailla oli käytössään vessanpönttö.

Hiljattain tutkijat löysivät Jerusalemista vessanpöntön, jolla on ikää jopa noin 2 700 vuotta. He löysivät kaivauksissaan muun muassa upeita ikkunakoristeita ja muita kaiverruksia, jotka johtivat heidät viimein vessanpöntön luo. Kalkkikivestä valmistetussa pöntössä on reikä, mukava istuinosa ja alla on vielä septitankki. Lisäksi vessassa oli noin 30-40 kulhoa, joissa arvatenkin säilytettiin suitsukkeita, jotka vastasivat nykyajan ilmanraikastimia.

Kyseessä oli siis hyvin rikkaan ihmisen vessa, jollaisia vain harvoilla oli. Arkeologi Yaakov Billigin mukaan Israelista on aikaisemmin löytynyt vain muutamia yksityisiä vessoja.

”Tämä on erittäin harvinainen löytö, sillä kyseessä on jotain jota vain rikkailla oli,” Billig kuvailee Israel Antiquities Authorityn videolla.

Pääset katsomaan videon kokonaisuudessaan alta.

Jos upotus ei näy, sen voi katsoa täältä.

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos