Pidetään yhteyttä

Huumori

Esihistorialliset sukset löydetty Norjasta – suksilla on ikää jopa 1300 vuotta

Esihistorialliset sukset löydetty Norjasta - suksilla on ikää jopa 1300 vuotta
Youtube / Secrets of the Ice

Hiihtäminen on ollut jo vuosisatojen (tai jopa yli tuhannen vuoden) ajan tapa skandinaaveille matkustaa ja metsästää talvisin. Hiihtoa on harrastettu jo viikinkiajoilta saakka ja siitä ovat todisteena muun muassa Norjasta arkeologisena löytönä löydetyt yli 1000 vuotta vanhat sukset.

Arkeologit tutkivat vuonna 2014 2014 Digervarden-vuoriston jäätikköä ja löysivät sieltä yli 1 300 vuotta vanhan suksen. Hiljattain sukselle löydettiin pari, jota joitakin vuosia sitten ei vielä löydetty. Tämä suksi löytyi noin viiden metrin päästä ensimmäisestä parista.

Alla olevalla videolla näet, kuinka arkeologit kaivavat varovasti suksen jäästä. Sen kääntäminen tehdään varovasti. Tiimi huomaakin nopeasti, että suksessa on edelleen kiinni nahkainen remmi, jota käytettiin jalan sitomiseen sukseen. Suksen pää on myös taivutettu samalla tavalla kuin nykyaikaisissa suksissa.

Tiimin löytämät sukset ovat maailman vanhimmat löydetyt sukset. Myös Suomesta on löydetty esihistoriallisia suksia: yksi löytö tehtiin vuonna 1991 Mäntästä. Arkeologi Lars Pilon mukaan käsityönä alkukantaisin keinoin valmistetut sukset eivät ole identtisiä, kuten arvata saattaa.

Jos upotus ei näy, sen voi katsoa täältä.

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos