Pidetään yhteyttä

Autot ja liikenne

T&T: Hurja varoitus: Autovarkaudet räjähtäneet käsiin Keravalla

T&T: Hurja varoitus: Autovarkaudet räjähtäneet käsiin Keravalla
Pixabay

Kerava on hiljainen noin 40 000 asukkaan suomalaiskaupunki, joka on kuitenkin kärsinyt vakavasta ongelmasta: autojen varkaudet ovat räjähtäneet käsiin. Tekniikka & Talous selvitti, miksi Kerava on tullut autovarkaiden paratiisiksi ja mitä vakuutusyhtiöiden tilastot paljastavat tästä huolestuttavasta ilmiöstä.

Autovarkauksien lisääntyminen

Autovarkaudet ovat valitettava ilmiö, joka vaivaa monia kaupunkeja ympäri Suomea. Kerava kuitenkin erottuu joukosta, sillä tässä pikkukaupungissa varkauksien määrä on noussut hälyttävän korkealle tasolle. Vakuutusyhtiöiden tilastot kertovat karua kieltä: vuosina 2020–2023 Keravalla tehtiin enemmän autovarkauksia kuin esimerkiksi Jyväskylässä, vaikka Kerava on asukasluvultaan neljä kertaa pienempi kaupunki.

POP Vakuutuksen korvauspalvelun operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta kommentoi tilastoja: ”Keravan luvut ovat kyllä aika hurjia, jos vertaa siihen, että Kerava on asukasluvultaan melkein neljä kertaa pienempi kaupunki kuin Jyväskylä.” Tämä herättää kysymyksen siitä, miksi juuri Keravalla autovarkaudet ovat yleisempiä kuin monissa muissa kaupungeissa.

Kerava vs. muut kaupungit

Kerava ei ole ainoa kaupunki, joka kamppailee autovarkauksien kanssa. Helsingissä ja Vantaalla varkausvahinkoja on sattunut noin 40 prosenttia enemmän kuin keskimäärin muissa kaupungeissa. Espoossa ja Tampereella varkauksien määrä puolestaan kuvaillaan keskimääräiseksi. Turussa tilanne on hieman parempi, sillä autot jätetään siellä useammin rauhaan kuin muualla Suomessa. Lehmusvirran mukaan Turussa on sattunut lähes puolet vähemmän varkausvahinkoja kuin tilaston vertailukaupungeissa keskimäärin.

Miksi Kerava?

Miksi sitten Kerava on tullut autovarkaiden paratiisiksi? Varkaat kiinnostuvat paitsi uusista autoista myös vanhemmista malleista, etenkin niiden katalysaattorien vuoksi. Vanhojen autojen katalysaattoreissa on usein enemmän arvokasta jalometallia kuin uusissa autoissa. Tämä houkuttelee varkaita, jotka pyrkivät hyötymään katalysaattorien arvosta.

Vakuutusyhtiöiden tilastot

Vakuutusyhtiöiden tilastot perustuvat vuosina 2020–2023 voimaanastuneisiin sopimuksiin ja varkausvahinkoihin. Näiden tilastojen perusteella voidaan nähdä, miten autovarkaudet ovat kasvaneet ja millä alueilla ne ovat yleisempiä. Vaikka tilastot eivät kerro tarkkaa syytä Keravan autovarkauksille, ne tarjoavat arvokasta tietoa ongelman laajuudesta.

Mainos
Jätä kommentti
Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos