Pidetään yhteyttä

Autot ja liikenne

Kaikkien aikojen parhaat viisi Formula 1-autoa: katso lista

Kaikkien aikojen parhaat viisi Formula 1-autoa: katso lista
Pixabay

Formula 1 on ollut moottoriurheilun huippua yli 70 vuoden ajan. Siinä ajavat maailman parhaat kilpa-ajajat, jotka ovat tehneet hiki hatussa töitä päästäkseen kuskin paikalle. Onni on suonut muutamalle mahdollisuuden ajaa kaikkien aikojen parhaiksi F1-autoiksi luokiteltujen autojen ratissa.

Ferrari, McLaren, Mercedes ja Red Bull ovat vain muutamia valmistajia, jotka ovat tarjonneet kilpa-ajajilleen mahdollisuuden kokea moottoriurheilun suurimman kunnian.

Tässä artikkelissa esitellään viisi parasta F1-autoa kautta aikojen.

McLaren MP4/2

John Barnardin suunnittelema McLaren MP4/2 on yksi F1-historian suurimmista mestariteoksista. MP4/2 voitti ensimmäisellä kaudellaan vuonna 1984 ja jatkoi menestystään seuraavina vuosina. McLaren saavutti kaksi mestaruutta ja kolme kuljettajien mestaruutta tällä autolla. MP4/2 oli erityisen ylivoimainen kilpailuissa, vaikka se ei ollutkaan paras aika-ajoissa. McLaren kieltäytyi ajamasta erityisillä aika-ajomoottoreilla, kun muut taa kilpailijat käyttivät niitä.

Lotus 72

Lotus 72 on erityinen kilpa-auto. Se voitti kolme maailmanmestaruutta ja kaksi kuljettajien mestaruutta kuuden kilpailukauden aikana. Lotus 72 oli täydellinen innovaatio, jossa oli sisäänrakennetut jarrut, sivuille sijoitetut jäähdyttimet ja yläpuolinen ilmanottoaukko. Lotus 72:n keulamuoto erosi aiemmista sikarimallisista F1-autoista. Se teki debyyttinsä keskellä vuotta 1970, ja sen ensimmäisestä kilpailusta lähtien se voitti neljä peräkkäistä kilpailua. Lotus 72:n menestys jatkui myös vuosina 1972, 1973 ja 1974.

Alfa Romeo 158/9 Alfetta

Alfa Romeo 158 rakennettiin alun perin vuonna 1937, 13 vuotta ennen F1:n syntymistä. Alfa Romeo käytti sitä kilpa-autoina ennen toista maailmansotaa. Alfa Romeon pienikokoinen 1,5 litran moottori oli huippuluokkaa. Alfa Romeo 158 oli täydellinen kilpa-auto, kun se teki F1-debyyttinsä vuonna 1950. Se voitti kaikki kuusi kilpailua, joihin se osallistui tuona ensimmäisenä kautenaan. Alfa Romeo 158 voitti myös kuljettajien mestaruuden tuolla kaudella.

Red Bull RB9

Red Bullin kaudet 2010-2013 olivat täysin ylivoimaisia. Red Bull RB9 oli huippukilpailuauto, joka vei voitot kilpailusta toiseen. Vaikka Fernando Alonso olisi voinut voittaa mestaruuden vuonna 2012 ja olisi voittanut mestaruuden vuonna 2010, jos hän ei olisi jäänyt Vitaly Petrovin taakse viimeisessä kisassa, Red Bull RB9 oli täysin ylivoimainen toisella puoliskolla vuonna 2013.

Red Bull RB9:n suorituskykyä rajoitti Renaultin moottori, joka oli heikompi kuin Ferrarin ja Mercedeksen moottorit. Red Bull RB9 olisi voinut olla vielä parempi, jos sitä olisi kehitetty täysipainoisesti.

Mercedes W07 Hybrid

Mercedesin saavutukset F1:n toisella hybridikaudella ovat poikkeuksellisia. Ne ylittävät jopa Ferrarin suorituskyvyn 2000-luvun alkupuolella. Mercedes W07 Hybrid oli erityisen hallitseva auto, joka voitti mestaruuden vuonna 2016. Vaikka Lewis Hamilton voitti kymmenen kilpailua tuolla kaudella, Nico Rosberg voitti yhdeksän, mikä osoittaa auton erinomaisuuden. Mercedesin menestyksen perustana oli 1,6 litran V6-moottori ja PU106C-moottori, joka oli luokkansa paras. Moottorin voimalla Mercedes pystyi kokeilemaan erilaisia suunnitteluratkaisuja, mikä teki W07:stä nopeimman suoralla ja mutkissa.

Mainos
Jätä kommentti
Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos