Pidetään yhteyttä

Autot ja liikenne

Aja turvallisesti sateella: parhaat vinkit

Aja turvallisesti sateella: parhaat vinkit
Pixabay

Suuri osa auto-onnettomuuksista tapahtuu märällä tiellä, ja jopa noin puolet niistä tapahtuu sateen aikana. Alentunean valon ja liukkaiden pintojen vuoksi ajamisen sateella voi olla yksi vaikeimmista ja vaarallisimmista tilanteista kuljettajille.

Tässä artikkelissa jaamme tärkeät vinkit, joiden avulla ajat turvallisesti sateella.

1. Odota, kunnes sää paranee.

Jos ei ole välttämätöntä lähteä heti liikkeelle, siirrä matkaasi tai työmatkaasi myöhemmäksi, kun sää on parantunut. Ei ole mitään syytä altistaa itseään tarpeettomasti vaaralle.

2. Varmista, että autosi varusteet toimivat.

Ennen kuin lähdet ajamaan sateella, varmista, että autosi ajovalot, takavalot ja tuulilasinpyyhkijät toimivat hyvin. Nämä ovat kaikki tärkeitä hyvän näkyvyyden kannalta. Sinun tulisi myös tarkistaa, että renkaissasi on riittävästi kulutuspintaa. Kaljuutuneilla renkailla on heikko pito, jopa parhaissa tieolosuhteissa, mutta ne ovat erityisen vaarallisia liukkailla teillä.

3. Aja hitaasti.

Vaikka onkin aina tärkeää noudattaa nopeusrajoituksia, sinun tulisi aina ajaa selvästi hitaammin kuin normaalisti, kun sataa. Märällä säällä pysähtymiseen tarvitaan paljon enemmän aikaa. Vesiliirron mahdollisuus on myös suurempi. On erityisen tärkeää ajaa hitaammin, kun sade alkaa, koska tuore sade tuo esiin tien öljyt ja tekee pinnasta entistä liukkaamman.

4. Käytä tuulilasinpyyhkimiä.

Saattaa vaikuttaa itsestäänselvyydeltä käyttää tuulilasinpyyhkimiä, mutta ei ole harvinaista, että kuljettajat unohtavat laittaa ne päälle kevyessä sateessa. Tuulilasinpyyhkijöiden tulisi poistaa sadepisarat lasista yhdellä pyyhkäisyllä ilman tahroja tai viiruja. Jos näin ei tapahdu tai kuulet raapimisäänen, on aika vaihtaa pyyhkijänsulat.

5. Laita ajovalot päälle.

Jos tuulilasinpyyhkijät ovat päällä, myös ajovalot tulisi olla päällä, vaikka sataisi vain vähän. Ajovalot lisäävät merkittävästi näkyvyyttäsi ja helpottavat muiden ajoneuvojen havaitsemista.

6. Pidä etäisyys muihin autoihin.

Koska autosi reaktio- ja jarrutusajat ovat pidemmät kosteissa olosuhteissa, sinun tulisi aina kaksinkertaistaa etäisyys edelläsi olevan ajoneuvon ja oman autosi välillä. Tämä auttaa myös välttämään suurempien ajoneuvojen roiskuttamaa vettä tuulilasillesi, mikä voi vaikuttaa näkyvyyteesi.

7. Vältä voimakkaita tai äkillisiä jarrutuksia.

Hitaasti ja tasaisesti jarruttaminen on paras tapa ajaa sateessa. Kun lähestyt pysähdystä, ota jalka pois kaasupolkimelta aiemmin kuin normaalisti, jolloin auto voi liukua. Sitten jarruta varovasti ja tasaisesti. Vältä vakionopeudensäätimen käyttöä, jotta pysyt paremmin yhteydessä autosi jarrutukseen ja kiihdytykseen.

8. Kiinnitä huomiota seisoviin vesilammikoihin.

Vesilammikoiden läpi ajaminen lisää vesiliirron riskiä. Vesiliirto tapahtuu, kun renkaasi menettävät pidon ja auto ajaa veden pinnalla tienpinnan sijaan, ja se voi olla hyvin vaarallista. Jos se on turvallista, yritä ajaa vesilammikoiden ympäri vaihtamalla kaistaa tai ohjaamalla niiden ohi.

9. Päästä kaasupolkimesta irti, jos vesiliirto tapahtuu.

Vesiliukkaus on yksi yleisimmistä syistä auto-onnettomuuksiin, koska se aiheuttaa hallinnan menetyksen. Jos autosi alkaa vesiliirtoon, pysy rauhallisena, päästä kaasupolkimesta irti ja ohjaa haluamaasi suuntaan.

Mainos
Jätä kommentti
Tilaa
Ilmoitus

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos