Pidetään yhteyttä

Joulu

Joulu on joka vuosi vietettävä joulukuun loppuun sijoittuva juhla, joka on yleinen ja vanha juhla ympäri maailmaa. Kristinuskossa joulua vietetään Jeesuksen syntymän vuoksi. Monissa maissa joulupukki, lahjat, joulukuusi, kynttilät ja hyvä ruoka ovat osa joulunviettoa. Suomessa jouluaatto on 24. joulukuuta.

Joulurauhan julistus Turussa

Joulurauhaa julistettiin Raatihuoneelta aina keskiajalta Turun paloon, vuoteen 1827, asti. Raatihuoneen tiedetään sijainneen samalla paikalla keskiaikaisen raatihuoneentorin (nykyään Vanha Suurtori) yläpäässä aina 1320-luvulta lähtien.

Turun palon jälkeen Brinkkalan talo kunnostettiin raatihuoneeksi, jolloin julistukset tapahtuivat porttikäytävän yläpuolella olevasta keski-ikkunasta. Kun Brinkkalan talo korjattiin perusteellisesti, julkisivuun lisättiin parveke. Tältä parvekkeelta joulurauha julistettiin ensimmäisen kerran jouluaattona vuonna 1886. Sitä edeltävänä vuonna julistus tapahtui korjaustöiden vuoksi nykyisen Åbo Akademin kansliarakennuksen parvekkeelta. Nykyisin joulurauha julistetaan juuri Brinkkalan parvekkeelta.

Ensimmäiset maininnat joulurauhan julistuksesta Turussa ovat vuodelta 1711 ja jo tuolloin käytäntö näyttää olleen täysin vakiintunut. Porilaisten marssi on soitettu joulurauhan julistuksessa ensimmäisen kerran vuonna 1896. Keskeinen syy sen lisäämiseen oli ilmeisesti toive itsenäisestä Suomesta.

Uutisia aiheesta joulu:

+ Näytä lisää

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Ruoka

Mainos

Uudet kommentit

Mainos

Mainos